Groeten uit Israël: Waar zouden we zijn zonder de trein?

Wednesday, June 21, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag kunnen we in Jeruzalem weer eens een beetje op adem komen. Op weg naar de redactie kon ik genieten van de frisse lucht, want vannacht zijn de temperaturen tot 16 graden gedaald. Net bij het begin van de zomer is het iets koeler dan het eigenlijk zou moeten zijn, maar dat vind ik helemaal niet erg. En nu, terwijl ik u deze regels schijf, komen juist een paar regendruppels uit de lucht vallen, een interessant begin van de zomer. Wat mij betreft zou de zomer zo verder kunnen gaan als vandaag. Maar morgen zouden de temperaturen alweer omhoog gaan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël:Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuur­daling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat nu op 213,26 meter onder de zeespiegel.

Voor 700.000 middelbare scholieren is de zomervakantie al begonnen. Op de basisscholen en kleuterscholen moeten de kinderen nog een paar dagen geduld hebben. Op 1 juli begint de vakantie ook voor hen.

Zomervakantie, dat betekent voor mij in eerste instantie ’s ochtends lege wegen. Dan kun je ook wat later van huis vertrekken, zonder een eeuwigheid met de auto onderweg te zijn. Vandaag had ik amper 25 minuten nodig om van Modi’in naar Jeruzalem te komen. Deze keer ben ik met de bus gegaan, omdat mijn auto nog in de garage was. Ook dat moet wel eens gebeuren. Eigenlijk vind ik dat wel prettig, met de auto naar mijn werk te gaan, maar helaas ben je dan ’s middags langer onderweg naar huis. Dat zal anders worden wanneer de snelle treinverbinding naar Tel Aviv en ook naar Modi’in eindelijk klaar zal zijn.

Niet overal in Israël is het openbaar vervoer een reëel alternatief voor de auto. Dat heb ik gisteren aan den lijve moeten ervaren. Ik was ’s ochtends naar Rishon LeZion gereden om mijn auto voor een controle naar de garage te brengen. Dat was net 25 minuten rijden. Dat hebben we te danken aan de route 431, die direct van Modi’in naar Rishon LeZion loopt. Dat is ook de snelste route als je een keer naar het strand wilt gaan. Ook daar heeft de stad Rishon LeZion een paar voordelen, maar dat zal ik een andere keer wel vertellen. Nadat ik de auto in de garage had afgeleverd en me duidelijk werd dat hij pas de volgende dag klaar zou zijn, moest ik dus met het openbaar vervoer terug naar Modi’in reizen. Amper 30 kilometer, dus dat zal niet zo lang duren. Niet dus! Helaas is er alleen ’s morgens vroeg en ’s middags een rechtstreekse busverbinding tussen Modi’in en Rishon LeZion, die is vooral bedoeld voor inwoners van Modi’in die in Rishon LeZion werken. En dat blijken er niet zoveel te zijn. Een bus was er voor mij dus niet, en dus ging ik naar het dichtstbijzijnde station, wat 15 minuten lopen was. Denk nou niet dat ik daar een trein naar Modi’in heb genomen, want die is er namelijk niet. Dus moest ik eerst een trein naar Tel Aviv nemen, vier stations verder, en vervolgens in een trein naar Modi’in stappen, wat ook maar drie stations is. Vanaf het station in Modi’in moest ik toen ook nog een bus nemen om thuis te komen. Ik was in totaal twee uur onderweg, want tussen de treinen en de bussen zitten ook nog wachttijden. Met de auto is het 25 minuten, met de trein en de bus 2 uur, dat is toch gewoon overdreven. Toch moet ik de Israëlische spoorwegen een compliment geven, want de treinen zijn heel prettig, alles is extreem schoon, ook de stations, daar is de afgelopen jaren veel aan gedaan. Wat me ook bevalt, is dat op ieder station een boekenrek staat, en een piano waarop je mag spelen als je daar zin in hebt.

Een militair speelt op een station in Tel Aviv

Ik hoop dat we een rustige en vreedzame zomer zullen hebben. Laten we optimistisch blijven. Ik wens u een prachtige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.