Op safari in het Beloofde Land

Tuesday, June 20, 2017 |  Redactie Israel Today
Israël heeft een uitgebreide dierenwereld, en dat ligt vooral aan het geografische verschil tussen de hete woestijngebieden in het zuiden en de koele bossen en bergen in het noorden. Maar niet alleen het aantrekkelijke klimaat draagt bij aan de grote hoeveelheid dieren, ook de geografische brug tussen de continenten speelt een grote rol. Israël ligt op het kruispunt tussen Azië, Afrika en Europa.

Kudde kamelen in de woestijn van Judea. (Foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

Uit de Bijbelse verhalen kunnen we weten welke dieren vroeger in het beloofde land hebben geleefd. Tot halverwege de vorige eeuw leefden er in de landstreek tussen de Middellandse Zee en de Jordaan nog Syrische bruine beren, cheeta’s en Perzische gazellen. Kaukasische herten en Aziatische leeuwen zijn al een paar eeuwen geleden uitgestorven, evenals de noordoostelijke nijlkrokodil die ruim tweehonderd jaar geleden is uitgeroeid.

In de rotswoestijn van Judea tussen Jeruzalem en de Dode Zee leven nog een paar luipaarden. Bovendien heeft de Nubische steenbok, die in de omgeving van Ein Gedi leeft, al duizenden jaren in Eretz Israël weten te overleven. Israël telt ook vierendertig verschillende soorten vleermuizen, en bijna zevenhonderd vissoorten in de Middellandse Zee en de Rode Zee. Er zijn meer dan honderd reptielen waargenomen, waaronder achtenveertig slangensoorten, waarvan er elf giftig zijn.

Vijfhonderdvijftig vogelsoorten zijn tot nu toe in Israël gespot. Israël is een van de meest geliefde pleisterplaatsen ter wereld voor trekvogels. De Israëlische natuurbescherming zet zich met steeds meer middelen in om het kleurrijke leven van de Israëlische dierenwereld te beschermen en te herstellen. Op safari gaan in Israël is echt geen gek idee voor uw volgende reis naar het beloofde land.

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.