Video: Tien jaar Hamas-regering in de Gazastrook

Tuesday, June 20, 2017 |  Redactie Israel Today, IDF, MFA
Het Israëlische leger heeft ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de machtsovername door Hamas over de Gazastrook een video gepubliceerd, waarin de 'prestaties' van Hamas sinds het jaar 2007 zijn samengevat. De vertaling:

Tien jaar geleden heeft Hamas de controle over de Gazastrook overgenomen. Aan de bevolking werd een regering beloofd, die voor de burgers werkt, voor beter onderwijs, economie en gezondheidszorg.

In plaats daarvan werden relatief snel de sharia-wetten ingevoerd. Hamas beperkte de vrijheid van alle burgers, met name die van christenen en vrouwen. In 2008 begon Hamas strijders bij de grens met Israël te plaatsen en met raketbeschietingen, die de nabijgelegen Israëlische gemeenschappen bedreigden. Alleen al in 2008 schoot Hamas meer dan 1100 raketten naar Israëlische steden.

Op 27 december 2008 begon het Israëlische leger met operatie 'Cast Lead' om een eind te maken aan de dreiging van de raketten. Maar Hamas bleef raketten op Israël afschieten. Van januari 2009 tot november 2012 heeft Hamas meer dan 1400 raketten op Israël afgevuurd.

In november 2012 begon het Israëlische leger met operatie 'Wolkkolom' en viel het groepen terroristen, wapenmagazijnen en de lanceerinstallaties van langeafstandsraketten aan. In de twee jaar daarna zette Hamas zijn raketaanvallen voort en begon met de bouw van onder de grens doorlopende aanvalstunnels, om terreuraanslagen op Israëlisch grondgebied uit te voeren.

In juni 2014 hebben leden van Hamas drie tieners ontvoerd en vermoord. Als reactie op de voortdurende aanvallen van Hamas begon Israël met de operatie 'Sterke Rots' (later bekend als de Tweede Gaza-oorlog). Tijdens de operatie ontdekte het Israëlische leger meer dan 30 terreurtunnels.

In de afgelopen tien jaar hebben de burgers van Gaza één keer Hamas gekozen. Tijdens het bewind van Hamas over Gaza is de persvrijheid gedaald van 52% naar 14%. Van de vrouwen die in de Gazastrook wonen is 51% het slachtoffer van geweld geworden. Tussen 2007 en 2017 vuurde Hamas meer dan 9400 raketten af op Israël.

Dat is de schade die Hamas in de afgelopen tien jaar heeft aangericht. Dat is wat ze vieren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.