Groeten uit Israël: 'Wachters' letten op verkeersveiligheid

Tuesday, June 20, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag is het eindelijk zover! De dag waarop alle scholieren van de middelbare scholen een heel jaar hebben gewacht: De zomervakantie begint! Vandaag krijgt onze jongste zoon zijn rapport. Onze dochter heeft gisteren haar laatste eindexamenvak gehad. Nu is de school voor haar afgelopen, ze kan het zelf nauwelijks bevatten. De school leek iets oneindigs te zijn, maar nu begint voor haar een nieuwe levensfase. En voor ons natuurlijk ook. Dat zullen wij echter pas medio augustus merken, als onze dochter in militaire dienst gaat. Onze zoon kan nu eerst maar eens twee en een halve maand uitrusten. De zomer is aangekomen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. De komende nacht kan er in het noorden en aan de kust lichte motregen vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat nu op 213,255 meter onder de zeespiegel.

De afgelopen dagen zijn er hier bij ons heel veel verkeers­ongevallen geweest. Er zijn voetgangers aangereden, motorrijders zwaargewond geraakt. Het meest tragisch was een ongeluk in het Sharongebied. Daar is een ouder echtpaar om het leven gekomen toen ze met hun auto frontaal op een bestelwagen botsen. Ze overleden ter plaatse, 86 en 81 jaar oud. Wat een treurig einde van een lang leven.
Hoe snel het tot een ongeluk kan komen, heb ik gisteren op weg naar Jeruzalem bijna aan den lijve meegemaakt. Ik reed net buiten Modi’in op de weg richting snelweg 1, toen in een bocht opeens een auto me met hoge snelheid op mijn rijstrook tegemoet kwam. De bestuurder reed veel te hard en kon in de bocht niet binnen zijn rijstrook blijven. Ik schrok enorm: plotseling komt er op mijn rijstrook een auto op me af. Gelukkig waren we nog ver genoeg van elkaar vandaan om op tijd te kunnen reageren. Ik week uit naar de rand van de weg, en de tegenligger kon nog naar het midden van de weg uitwijken. Dat alles gebeurde in enkele seconden, maar mij leek het veel langer. Pas later werd me duidelijk dat ik enorm geluk heb gehad. In één oogwenk had ook ik deel van de ongevallenstatistieken kunnen worden.

Steeds weer wordt hier in Israël getracht iets tegen de verkeersongevallen te doen. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld de Nationale Dienst voor de Verkeersveiligheid. Deze dienst legt zich erop toe om de mensen de gevaren van het wegverkeer duidelijk te maken. Er worden workshops aangeboden, vrijwillige helpers gaan naar scholen en kleuterscholen, en leggen de kinderen uit hoe ze een weg moeten oversteken, en nog veel meer.

Video: Wachters van de straat

Het project met de naam Wachters van de straat is betrekkelijk nieuw. Elke automobilist kan zo een wachter worden. Daarbij gaat het erom dat automobilisten die andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen of ernstige overtredingen tegen de verkeersregels begaan, op heterdaad worden betrapt. Daarvoor is er een 'app' voor de smartphone die op de voorruit van de auto kan worden bevestigd. Tijdens de rit filmt de camera van de smartphone de weg. Wanneer de automobilist, hier dus de wachter van de weg, een andere auto ziet, die het verkeer in gevaar brengt, door rood licht rijdt, of andere auto’s hindert of andere delicten pleegt, dan kan de eerstgenoemde die auto met de smartphone fotograferen en met de app de foto naar de politie doorsturen, die de berichten van deze vrijwillige wachters evalueert. De verkeerszondaar krijgt dan een bekeuring thuisgestuurd.
Op de radio wordt veel reclame gemaakt om je vrijwillig als wachter te melden. Wie daar belangstelling voor heeft, moet verklaren dat hij zich aan de verkeersregels houdt. Eigenlijk logisch. Ik zal in elk geval weer mijn dashcam installeren, daarmee zou ik mijn belevenis van gisteren hebben kunnen documenteren.

Van de automobilisten is 41% tijdens het rijden nog met iets anders bezig dan met rijden alleen, las ik gisteren in de krant. 16% heeft een mobieltje in de hand, 11% telefoneert niet handsfree, 8% houdt zich bezig met passagiers op de achterbank of met spullen die daar liggen, 8% eet onder het rijden, 5% schminkt of scheert zich, leest de krant of een boek. Als we allemaal eens eerlijk zijn, ieder van ons heeft toch wel eens zoiets gedaan. Er wordt nu voorgesteld de boetes te verhogen, want je kunt autorijders het beste opvoeden via de portemonnee. Ook wordt er geëist dat er meer politieauto’s op straat zijn. Ik hoop ten zeerste dat de autorijders zich wat meer zullen beheersen om zo deze zinloze ongevallen te vermijden.

Ik wens u een prettige en veilige dinsdag, en rijd langzaam en kijk goed uit. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!i>Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.