Wie mag er eigenlijk bouwen in Judea en Samaria?

Monday, June 19, 2017 |  Aviel Schneider
De bouw staat stil in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria. De Joodse pioniers en hun vertegenwoordiger en minister in de regeringscoalitie stellen hun premier Benjamin Netanyahu daarvoor verantwoordelijk. Voor de camera vertelt Netanyahu hoe belangrijk de bouw in de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria is, maar achter de schermen remt Netanyahu elke ontwikkeling in deze gebieden af.

'Netanyahu lacht ons uit,' benadrukte Salman Melamed, een van de belangrijkste rabbijnen van de zionistische pioniersbeweging. De minister van Woningbouw Uri Ariel onderstreepte een paar dagen geleden, dat nergens in Judea en Samaria zou worden gebouwd. 'Ik roep premier Netanyahu op om de bouw in de Joodse nederzettingen onmiddellijk voort te zetten.' Gebied C, dat 55% van Judea en Samaria omvat en onder Israëlisch burgerlijk en militair bestuur valt, telt meer dan 120 Joodse nederzettingen, waarin meer dan 350.000 Joodse pioniers wonen. Als gevolg van de natuurlijke aanwas hebben zij dringend behoefte aan nieuwe woningen.

Benjamin Netanyahu ergerde zijn kiezers en zijn rechtse coalitiepartners nog meer, toen bekend werd dat hij in plaats daarvan Palestijnse bouw toelaat in Judea en Samaria. Netanyahu zou de bouw van 14.000 nieuwe huizen en appartementen in de Palestijnse stad Qalqilya in de zogeheten 'bezette gebieden' hebben goedgekeurd. Daarvoor hebben de Palestijnen al vier jaar geleden toestemming gekregen van het Israëlische bestuur in Judea en Samaria. Voor de bouw van nieuwe huizen zou de regering in Jeruzalem 250 hectare land uit Gebied C hebben afgegeven.

'Tegen de achtergrond van de Palestijnse ophitsing tegen Israël moeten wij de Palestijnen geen prijs geven van 14.000 woningen aan de oostelijke kant van de Israëlische autoweg 6,' tweette Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs en leider van de nationaal-religieuze pionierspartij Het Joodse Huis. Hij en andere ministers hebben Netanyahu opgeroepen, de Palestijnse bouw in Judea en Samaria te stoppen zolang de Joodse bouw is bevroren. Beide bevolkingsgroepen moeten nieuwe woningen voor hun nakomelingen bouwen, of in de Joodse nederzettingen of in de Palestijnse dorpen.

Als gevolg van de toenemende kritiek haalde Netanyahu gisteren bakzeil en riep dringend op tot een ​​nieuwe kabinetszitting. Bovendien hebben de Israëlische media nu een document gepubliceerd, waarin staat dat Netanyahu zelfs in Jeruzalem de bouw van 2200 nieuwe woningen in de zuidelijke wijk Gilo en 2000 nieuwe woningen op de heuvel Har Homa om politieke redenen heeft bevroren. Israëls meest rechtse coalitieregering onder Benjamin Netanyahu heeft meer dan enige andere regering - links of rechts - de Joodse bouw in het Bijbelse hartland gestopt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.