Groeten uit Israël: Daders tot slachtoffers gemaakt?

Monday, June 19, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Bij ons thuis was vanochtend de airco al druk bezig. De hitte die zich in de loop van de dag in de woning ophoopt, blijft helaas ook ’s nachts hangen. Ook de ramen openzetten heeft bij minimum­temperaturen van 22 graden weinig zin. Daarbij transpireer je bij ons in Modi’in nog minder dan in Tel Aviv, waar de luchtvochtigheid 65% is. Dan ben ik toch blij dat onze redactie in Jeruzalem zit. Het zou er tegen de middag bij een verwachte 31 graden ongeveer drie graden warmer worden dan in Tel Aviv, maar daar staat tegenover dat de luchtvochtigheid maar 20% is. Dat is een enorm verschil. Morgen zou het dan weer wat koeler worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,25 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was het een treurige dag. De hele dag door werd er over de terreuraanslag van vrijdag bericht. Er werden beelden getoond van de begrafenis van het slachtoffer, de jonge Hadas Malka, en van het bezoek van premier Netanyahu en zijn vrouw aan de familie van Hadas. De vader was helemaal kapot. Welke woorden zouden hem nog kunnen troosten? Netanyahu zei dat hij en zijn vrouw gekomen waren om Hadas te eren. Daarbij herinnerde hij aan een post van Hadas op Facebook in februari 2016, waar zij haar kameraad van de Grenspolitie, Hadar Cohen, prees nadat deze bij een aanslag bij de Damascuspoort was vermoord, precies op de plaats waar nu Hadas haar leven liet. Haar woorden voor Hadar hadden hem en zijn vrouw erg geraakt, zei Netanyahu. Ik wens de familie van Hadas veel sterkte; hoe je het verlies een dochter moet verwerken, weet ik niet.

Sinds de aanslag wordt de Damascuspoort heel zwaar bewaakt. Eerst werd hij natuurlijk ook bewaakt, overal hangen veiligheidscamera’s, maar blijkbaar is dat niet genoeg. Nu zijn daar nog meer agenten van de Grenspolitie aanwezig om de mensen te controleren die naar de poort komen. Ook vrouwelijk agenten van de Grenspolitie zijn er natuurlijk bij; zij doen hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s.

Vrouwelijke agenten van de Grenspolitie, gisteren (Foto’s: Hadas Parush/Flash90)

Het is bewonderenswaardig hoe deze jonge meisjes als strijdsters hun land dienen en de burgers van Jeruzalem beschermen. Als meisje hoef je geen dienst te doen bij de Grenspolitie. Deze meisjes hebben er vrijwillig voor gekozen om samen met hun manlijke kameraden voor de veiligheid van de burgers te zorgen. Ik kan me de zorgen van de ouders voorstellen, vooral na een aanslag. Onze dank gaat vanzelfsprekend uit naar alle politieagenten en militairen die hun leven riskeren voor onze veiligheid. Ik acht ze hoog.

Maar hoe moet dat nu verder? Hoe kan de volgende aanslag worden vermeden? Tot nog toe lijken we daar geen oplossing voor te hebben gevonden. Als eerste reactie werd van circa 200.000 Arabieren uit Judea en Samaria de inreisvergunning naar Israël ingetrokken. Voor hen is dat een harde klap, ze kunnen hier niet werken en velen hadden plannen voor de laatste week van de Ramadan. Dat alles kan nu niet meer. Mij is wel duidelijk dat er binnenkort weer stemmen uit het buitenland zullen komen die Israël voor deze maatregelen bekritiseren. Ook de geplande vernietiging van woningen van terroristen wordt vast weer veroordeeld. De reden voor deze maatregelen wordt dan vast weer heel snel vergeten. Mij verrast dat helaas niet. Net zo min was ik verrast van de krantenkoppen vlak na de aanslag, zoals op de website van Times Magazine:

Daar zijn toch geen woorden voor? - '3 Palestijnen gedood na fatale aanval op Israelische politieagent in Jeruzalem.' - Natuurlijk, deze kop is niet fout, er zijn drie Palestijnen gedood nadat een vrouwelijke politieofficier was neergestoken. Maar als je alleen maar snel over deze koptekst vliegt, lees je alleen maar dat er drie Palestijnen vermoord zijn. Dat is wat in de herinnering van de vluchtige lezer blijft hangen. Helaas zijn er steeds weer van dergelijke koppen. De dader wordt tot slachtoffer gemaakt. Bewust? Daar lijkt het wel op, ook al lijkt het ongelooflijk. Eerlijk gezegd dacht ik dat deze realiteit na de laatste terreuraanslagen in Engeland zou veranderen. Daar werd immers ook niet bericht dat er drie moslims op de London Bridge gedood waren. Krankzinnige wereld.

In de hoop op betere tijden wens ik u een prettige en rustige maandag, en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.