Video Zesdaagse Oorlog 3: Egypte blokkeert de Straat van Tiran

Sunday, June 18, 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Jerusalem U
De hereniging van Jeruzalem was een van de gevolgen van de Zesdaagse Oorlog in 1967. 'Jerusalem U' stelde een serie van twaalf korte video's samen over deze oorlog. Deel 3: Egypte blokkeert de Straat van Tiran.

Eind mei 1967 plaatste de Egyptische president Nasser tienduizenden militairen in de bufferzone langs de grens met Israël, een ondubbelzinnige bedreiging voor Israël. De Israëlische premier Levi Eshkol reageerde voorzichtig, dat Israël geen vijandelijkheden zou beginnen zolang Egypte afziet van het afsluiten van de internationale waterweg naar de zuidelijke haven van Israël - de Straat van Tiran. Een dergelijke daad zou de toevoer van olie en andere vitale hulpbronnen naar Israël afsnijden door de Israëlische toegang tot de Golf van Aqaba en Azië te blokkeren.

Op 23 mei antwoordde president Nasser door de zeestraat te blokkeren. Deze actie schond Resolutie 118 van de VN-Veiligheidsraad, werd veroordeeld door de Amerikaanse president Lyndon Johnson en vormde een oorlogshandeling volgens het internationale recht. Toch ondernam Israël niet onmiddellijk militaire actie, en bleef via diplomatieke kanalen streven naar een oplossing.

Maar de vijanden van Israël waren niet onder de indruk van niet meer dan diplomatie. Toen vijf andere Arabische landen hun troepen tegen Israël inzetten, zei Nasser het volk: 'We wisten dat het afsluiten van de Golf van Akaba oorlog met Israël zou betekenen (...) Als er oorlog komt, zal die totaal zijn en de doelstelling zal de vernietiging van Israël zijn …' De spanningen liepen op. Het leek er op, dat Israël voor een oorlog om zijn voortbestaan stond.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.