Groeten uit Israël: Weer aanslag bij de Damascuspoort

Sunday, June 18, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik ben nog niet helemaal aan de zomer gewend. Vanmorgen onderweg naar de redactie brak me flink het zweet uit. Want vannacht is het betrekkelijk warm gebleven, 21 graden wees de thermometer vannacht bij ons thuis aan. De airco’s werken nu veel harder. Morgen zou het dan nog iets warmer worden, en daarna heeft men ons afkoeling beloofd. Woensdag zouden er in het noorden en aan de kust zelfs nog een paar regendruppels kunnen vallen, dat zou aardig zijn.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,23 meter onder de zeespiegel.

Een verdrietig weekeinde ligt achter ons. We wilden vrijdagavond net met de Shabbat beginnen, toen het bericht binnenkwam van een aanslag bij de Damascuspoort. Alweer bij de Damascuspoort, dacht ik, en ik zette de tv aan. Toen las ik dat een agente van de grenspolitie levensgevaarlijk gewond was. Ik moest meteen denken aan Hadar Cohen. Zij was in februari 2016 precies bij deze poort door een terrorist vermoord terwijl ze met hem aan het vechten was. En nu is er weer een aanslag gepleegd, weer tegen een jonge vrouwelijke politieagent. Later op de avond werd gemeld dat de agente aan haar zware verwondingen was bezweken. Ze heette Hadas Malka, ze was 23 jaar oud. Ook zij heeft, net als Hadar destijds, met de terrorist gevochten. Maar helaas waren haar verwondingen te zwaar. Hadar en Hadas, twee jonge meisjes, delen nu hetzelfde lot. En hun namen lijken ook al zo op elkaar.

De titelpagina’s van de kranten van vandaag. V.r.n.l: Hadas vocht dapper met terrorist en redde levens (Yisrael Hayom), Laatste selfie van Hadas (Ma'ariv), Mijn Hadar, jullie Hadas (Yediot Achronot).

Er zijn al zoveel aanslagen geweest bij deze Damascuspoort. Het is de meest gebruikte poort naar de Oude Stad. De moslims gaan daar doorheen op weg naar de Tempelberg, maar ook veel Joden gebruiken deze poort om in de Joodse wijk te komen. En daarbij komen dan nog de talloze toeristen. Er zijn daar op die plek veiligheidscamera’s, en er zijn agenten van de grenspolitie gestationeerd. En desondanks worden daar steeds weer aanslagen gepleegd. Het is heel moeilijk om een potentiële terrorist te herkennen. Iedereen kan met gemak een mes in zijn zak of onder zijn kleren verbergen.

De Damascuspoort gisteravond (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Vanmorgen vroeg hoorde ik op de radio dat premier Netanyahu het over de mogelijkheid had om de Damascuspoort in een 'steriele zone' te veranderen. Dat lijkt me onmogelijk. Hoe zou dat gaan? Het zou zelfs tot meer onrust kunnen leiden. De aanslag van gisteren heeft ons allen er weer aan herinnerd waar en in welke realiteit wij leven. Het aantal aanslagen is wel merkbaar gedaald, maar het gevaar voor een volgende aanslag bestaat nog steeds. Zo zal het helaas wel altijd blijven.

Gisteravond was er dan nog een bericht over een ongeluk bij de grens met de Gazastrook. Een jeep van het leger was over de kop geslagen, een Israëlische militair was daarbij om het leven gekomen. Twee dode militairen in één weekeinde. Ik wens de familie veel kracht om met het verlies van hun geliefden te kunnen omgaan. Het leven gaat door, het moet doorgaan.

Ik wens u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.