Groeten uit Israël: Verlenging tracé sneltram uitgesteld

Friday, June 16, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Jeruzalem heeft weer feest gevierd. Gisteren laat in de nacht zag je op het Safraplein voor het stadhuis van Jeruzalem nog maar één kleur: rood. Dat is de kleur van Hapo'el Jerusalem. De basketballers van Hapo'el Jerusalem zijn gisteren voor de tweede keer in de geschiedenis Israëlisch kampioen geworden! In de finale van de play-off, die in Tel Aviv plaatsvond, hebben ze met 83-76 gewonnen van het team van Maccabi Haifa. In Jeruzalem werd de nieuwe kampioen door duizenden fans en de burgemeester van de stad gevierd. Ik weet dat niet alle lezers mijn enthousiasme delen, want het gaat toch maar om een spel. Dat klopt, maar ik houd van sport en van de wedstrijd. En als Jeruzalem wint, is mijn enthousiasme nog veel groter.
Jarenlang werd het Israëlische basketbal beheerst door Maccabi Tel Aviv. Nu hebben de Tel-Avivers al drie seizoenen achter elkaar niet meer het kampioenschap weten te halen. Het is pas voor de tweede keer dat Jeruzalem kampioen is geworden. En daar ben ik blij om, beste lezers. Ik ben blij voor Jeruzalem en voor de Jeruzalemmers. Het is mooi om een reden voor vreugde te hebben. Hartelijk gefeliciteerd, Hapo'el Jeruzalem!

Jeruzalem is kampioen! Samenvatting van het eindspel en uitreiking van de kampioensschaal.

En nu nadert de shabbat alweer, het is vrijdag. Over het weer is er eigenlijk niet veel nieuws te berichten. Het is zonnig en warm, de hemel is stralend blauw. En zo zou het ook de hele komende week zijn, met kleine temperatuur­schommelingen. Hij is er, de zomer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,225 meter onder de zeespiegel.

Over de Jeruzalemse sneltram is er minder vrolijk nieuws. We hebben momenteel één lijn, die rijdt van Pisgat Ze'ev in het noordoosten van de stad naar de Herzlberg in het zuidwesten. Jaren geleden was men al van plan het traject te verlengen. Het zou in de wijk Neve Ja'akov beginnen, dus nog iets voorbij Pisgat Ze'ev, en vervolgens doorgetrokken worden naar het Hadassa­ziekenhuis in Ein Karem. Op sommige plaatsen is men zelfs al begonnen met voorbereidings­werkzaamheden voor de rails. En gisteren las ik dat het Ministerie van Financiën het niet eens kon worden met de exploitant van de tramlijn, Citipass. Het plan voor de verlenging van het traject is niet ondertekend, en als de partijen het niet eens worden, kan het zijn dat het hele project een aantal jaren wordt vertraagd.

De tram in Jeruzalem, nu nog niet tot aan het ziekenhuis?

Als deze vertraging echt zou doorgaan, dan is dat een enorm verlies voor de burgers van Jeruzalem. Om het Hadassa­ziekenhuis te bereiken, moeten ze dan eerst met de tram zoals voorheen naar de Herzlberg, en daar overstappen op een bus die hen naar Ein Karem brengt, waar het ziekenhuis staat. Dat is jammer. We verheugden ons er al op dat we in de tram konden blijven zitten en naar het Hadassa­ziekenhuis konden doorrijden. Ook is het jammer voor de bewoners van het stadsdeel Neve Ja'akov, die ook verder eerst met de bus moeten om naar de stad te reizen. Maar ik blijf optimistisch, ik kan me nauwelijks voorstellen dat de stad het tot deze vertragingen zal laten komen. Het is niet voor het eerst dat de stad zich tegenover de regering moet opstellen om iets door te zetten. Ik herinner me nog goed de vuinishopen begin dit jaar.

Überhaupt moet je de hoop nooit opgeven, je moet altijd optimistisch blijven. In deze zin wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende sjabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.