Groeten uit Israël: Afscheid van school, nu in dienst

Thursday, June 15, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik heb een korte nacht achter de rug. Om kwart voor vier vannacht mocht ik onze dochter van de bus ophalen, na haar eindexamenfeest in Tel Aviv. Ik was natuurlijk niet de enige die zijn kind moest ophalen. Het grootste deel van de scholieren heeft veel langer doorgefeest, die kwamen pas tegen 6 uur ’s ochtends terug. 350 scholieren hebben gisteren afscheid genomen van hun scholen. Pas nu realiseert mijn dochter zich dat ze nooit meer naar school zal gaan, een vreemd gevoel.
Voorafgaand aan het grote feest in Tel Aviv vond op school het officiële afscheidsfeest plaats, waar de scholieren onder meer het zogeheten jaarboek kregen, waarin ieder van de 350 scholieren met foto’s wordt getoond. Zoiets zult u vast ook wel kennen. Vervolgens werden er enkele toespraken gehouden. Zelfs de burgemeester van de stad heeft de scholieren begroet en hen veel succes voor de toekomst gewenst. Over enkele maanden zullen ze allemaal hun dienst in het leger beginnen. Tussen de toespraken waren er heel mooie voordrachten, zingen, dans en ook een paar amusante stand-ups en video’s. Alles was heel professioneel geënsceneerd.

350 scholieren stonden gisteren op het toneel tijdens het afscheidsfeest.

Onze dochter heeft nu afscheid genomen van de school, maar wij zullen voorlopig nog met de school verbonden blijven, want onze jongste zoon heeft nog twee schooljaren voor de boeg.

Nu staat het weekeinde weer voor de deur. En dat zou heel aangenaam worden. Morgen zou het maar en beetje warmer worden, zodat we ons op een prettig weekeinde in de tuin kunnen verheugen. 30 graden is bij ons in Modi’in niets bijzonders.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, in het zuiden een lichte temperatuurdaling, verder geen verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,215 meter onder de zeespiegel.

Gisteren heb ik u enthousiast verteld over mijn vlotte rit naar huis. Helaas zag mijn terugreis er gisteren heel anders uit dan ik had verwacht. Ik had bijna twee uur nodig om van Jeruzalem naar Modi’in te rijden. Dat kwam door een brand die in de buurt van Latrun was uitgebroken, niet ver van autosnelweg 1. Omdat je erop kon rekenen dat de autosnelweg gesloten zou worden, zijn vele automobilisten meteen naar route 443 uitgeweken, wat vervolgens tot een grote verkeersopstopping leidde. Bijna een uur lang stond ik voor een kruising, het verkeerslicht was niet op dat grote aantal auto’s ingesteld, de groene fase duurde veel te kort.

Bluswerkzaamheden bij Mishmar Ayalon (Foto: Roy Alima/Flash90)

De brand bij Latrun was gelukkig na ongeveer een uur onder controle. Veiligheidshalve had men enkele woningen in de plaats Mishmar Ayalon geëvacueerd, omdat men vreesde dat het vuur op het dorp zou kunnen overslaan. Er waren 46 brandwachten en zes blusvoertuigen bij de bluswerkzaamheden betrokken.

Vandaag zullen we ons werk aan het julinummer van Israel Today afronden, dan gaat het blad naar de drukker (zou er vandaag weer pizza op de redactie zijn?) Niet te geloven dat er sinds het laatste nummer alweer een maand voorbij is. Ook het nieuwe nummer staat weer propvol met interessante thema’s op verschillende gebieden. Ieder zal iets van zijn gading vinden.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.