Zwitserland financiert geen anti-Israëlische organisaties

Wednesday, June 14, 2017 |  Redactie Israel Today
De Kantonraad van het Zwitserse parlement heeft dinsdag ingestemd met een motie die de Zwitserse regering vraagt afstand te nemen van de financiering van niet-gouvernementele organisaties die betrokken zijn bij ophitsing, racisme en antisemitisme.

Deze beslissing bevestigt, na kleine wijzigingen, het wetsontwerp van de parlementariër Christian Mark, dat al in maart door de Nationale Raad (=Tweede Kamer) was goedgekeurd.

Deze beslissingen zijn gebaseerd op berichten van de onderzoeksinstelling NGO Monitor, die aan de Zwitserse autoriteiten waren doorgegeven. De berichten maakten duidelijk dat er te weinig controle was over de financiële steun van Zwitserland aan Palestijnse en Israëlische organisaties, die betrokken waren bij anti-Israëlische en veelal ook antisemitische acties.

Zo meldde NGO Monitor bij voorbeeld, dat het grootste deel van de Zwitserse financieringen via de 'Directie van de Rechten van de Mens en het Volkenrecht' waren doorgestuurd naar de Israëlische en Palestijnse organisaties. Deze Directie is verantwoordelijk voor de overdracht van financiële steun van de landen Zwitserland, Denemarken, Zweden en Nederland en is gevestigd in Birzeit Universiteit in Ramallah.

De fondsen werden doorgestuurd naar organisaties die betrokken zijn bij juridische gevechten met Israëlische functionarissen en bedrijven die zaken doen met Israël ter bevordering van de BDS-beweging. Tussen 2014 en 2016 had de Directie meer dan 14 miljoen dollar doorgegeven aan 24 Israëlische en Palestijnse organisaties, waarvan er 15 de campagnes van de BDS-beweging ondersteunen.

De voorzitter van het instituut NGO Monitor, professor Gerald Steinberg, zei: 'Voor de eerste keer heeft een Europees land een wet aangenomen die leidt tot de beëindiging van de financiering van organisaties die een instrument zijn voor ophitsen, haat en antisemitisme.'

'We zien een drastische verandering in sommige Europese landen. De Zwitserse beslissing komt na de beslissing van Denemarken om de financiering van de Palestijnse non-gouvernementele organisaties te bevriezen, totdat een onderzoek is afgerond. NGO Monitor blijft met regeringen, parlementsleden en diplomaten in Europa samenwerken, om de uitvoering van deze veranderingen te garanderen, met name wat betreft de financiering van de Directie,' beloofde hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.