Groeten uit Israël: Hoe kun je van € 580 leven?

Wednesday, June 14, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg op weg naar de redactie was het veel warmer dan gisteren. Dat zou kunnen komen doordat het ook vannacht best warmer was. Bij ons in Modi’in lag het minimum rond 21 graden. Ondanks de hoge temperaturen kunnen vandaag in het noorden enkele regendruppels vallen, want daar kan het, net als aan de kust, wat bewolkt zijn. Maar voor meer dan enkele druppels zal dat wel niet voldoende zijn. Tegen het weekeinde zouden de temperaturen nog iets omhoog gaan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, in het noorden kunnen wat kleine regenbuien vallen. Tegen de middag harde wind in het zuiden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,21 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was ik ongewoon snel thuis. En dat ondanks het feit dat ik de autosnelweg 1 heb genomen, waar in de loop van van de middag anders altijd vele files zijn. Maar deze keer adviseerde mijn navigatiesysteem Waze me de autosnelweg te nemen. Dat zou maar 29 minuten duren, terwijl het over de weg 443, die ik anders altijd voor de terugreis neem, 45 minuten zou duren. Ik was aangenaam verrast en reed dan ook, zoals geadviseerd, over de autosnelweg 1. Er was relatief weinig verkeer op de weg, of het verkeer stroomde sneller door dan anders. Of zou het openstellen van alle drie de rijstroken de oorzaak van het vlotte doorrijden zijn? Dat zal ik vanavond bij de terugrit wel merken.

Gehandicapten hielden vanmiddag een demonstratie in Tel Aviv. Zij eisten dat de maandelijkse uitkering, die ze van de nationale verzekering krijgen, aangepast zou worden aan het minimumloon, dat rond 5000 shekel (ca. 1200 euro) ligt. Ter vergelijking: Gehandicapten vanaf een handicapsgraad van 75% krijgen een maandelijkse uitkering van 2342 shekel (ca. 580 euro), de lichter gehandicapten krijgen nog minder. Dat je daar niet van kunt leven, zou duidelijk moeten zijn. Daarom gingen 200 gehandicapten gisteren weer de straat op. Een maand geleden demonstreerden ze in Jeruzalem, en nu was Tel Aviv aan de beurt.

Gehandicapten demonstreerden in Tel Aviv en blokkeerden de straten.

Aan de demonstratie deed ook de Knesset-afgevaardigde Ilan Gilon van de Meretz-partij mee. Hij is zelf gehandicapt en zet zich bij zijn werk in het parlement voor de gehandicapten in. Of aan de eisen van de gehandicapten wordt voldaan, is de vraag. Een commissie die moet beslissen over de hoogte van de maandelijks uitkeringen aan gehandicapten, had een verhoging van enkele honderden shekels geadviseerd. De gehandicapten zeiden gisteren dat ze hun strijd tot het laatst toe zouden blijven voeren. Wat hebben ze ook anders te kiezen. Hoe moet je van 580 euro kunnen leven? Natuurlijk zijn er gehandicapten die kunnen werken, maar de zwaar gehandicapten kunnen dat helaas niet en hebben daarom veel meer steun nodig.

En nu een sportbericht: Nadat Israël zondag huis tegen Albanië al met 0-3 had verloren, moest men gisteren nog een nederlaag accepteren. Israël verloor van Duitsland met 0-1. Maar ditmaal waren het niet de nationale elftallen die elkaar ontmoetten; gisteren vond hier in Jeruzalem een wedstrijd plaats tussen Knesset-afgevaardigden en afgevaardigden van de Duitse Bondsdag, FC Bundestag. Aanleiding was de 30e verjaardag van de eerste ontmoeting tussen beide elftallen.

Knesset tegen Bundestag, gisteren in Jeruzalem.

In het team van de Knesset waren afgevaardigden van verschillende partijen aanwezig, zowel uit de coalitie als uit de oppositie. De Duitse ploeg slaagde er het tegen het einde in om het enige doelpunt te schieten. Maar zij trainen ook veel meer dan hun Israëlische collega’s. De Duitse afgevaardigden zullen een week in Israël zijn en werden gisteravond officieel door de Knesset ontvangen. Heel leuk.

Vanavond is het zover. Onze dochter heeft haar afsluitbal van school. Haar jurk daarvoor was op tijd klaar en ze heeft hem zelf genaaid. Het wordt een lange nacht. Na de officiële viering op school rijden de leerlingen naar het grote feest in Tel Aviv. Daarvoor worden bussen gehuurd. Ook het feest in Tel Aviv is tot op het kleinste detail gepland, samen met een vertegenwoordiging van de ouders, van wie er ook enkele op het feest aanwezig zullen zijn om erop toe te zien dat alles in orde is. Het zijn tenslotte onze kinderen. Veel slaap zal ik niet krijgen, want ik moet mijn dochter dan ergens midden in de nacht van school ophalen.

Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.