Arabieren sluiten kantoren Al Jazeera, Israël (nog) niet

Tuesday, June 13, 2017 |  Redactie Israel Today
De huidige regionale crisis met Qatar heeft opnieuw de bizarre positie aangetoond waarin Israël zich vaak bevind in het wispelturige Midden-Oosten. Israël is vaak het slachtoffer van laster in de media, en zelfs van ophitsing. Maar soms richten die laster en ophitsing van de media zich ook tegen Arabische regeringen.

Een van de grootste verschillen is dat de Arabische regeringen, autoritair zoals zij zijn, snel de beledigende media sluiten, terwijl Israël, de enige echte democratie van de regio, de laster moet verdragen.

Zo is het nu bij Al Jazeera. Deze zender is opgericht en grotendeels eigendom van de heersers van Qatar. Het is een doorn in het oog van Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië en andere 'gematigde' Arabische Staten. Met als excuus de crisis met Qatar, hebben Saoedi-Arabië en Jordanië deze week de plaatselijke kantoren van Al Jazeera in hun landen gesloten.

Israël zou dat ook graag doen. 'Al Jazeera is geen media, het is geen journalistiek, het is een ophitsingsmachine. Het is pure propaganda van het slechtste soort, in de stijl van nazi-Duitsland en Sovjet-Rusland,' zei minister van Defensie Avigdor Lieberman maandag tijdens een vergadering van de Knesset.

Premier Benjamin Netanyahu heeft naar verluidt de relevante overheidsinstanties bijeengeroepen om de mogelijkheid te onderzoeken om Al Jazeera's kantoor in Jeruzalem te sluiten. Maar in een natie die vasthoudt aan een echte democratische rechtsstaat, zijn dergelijke dingen niet zo eenvoudig als in de buurlanden.

Om te beginnen, als de regering stappen zet tegen Al Jazeera, zou de eerste stap van de zender een beroep op het hooggerechtshof van Israël zijn, op basis van de persvrijheid. Zelfs als de rechter uiteindelijk achter de regering zou staan, zou het spektakel van een Arabische nieuwszender die Israël aanklaagt op basis van de persvrijheid, niet goed zijn voor de internationale reputatie.

En dat is wat er gebeurt als de rechtbank achter de regering staat. Het Israëlische Hooggerechtshof is echter berucht liberaal als het gaat om het recht van tegenstanders om de Joodse Staat te lasteren. Het verliezen van een dergelijke rechtszaak zou nog erger zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.