Groeten uit Israël: Grootschalige aardbevingsoefening

Tuesday, June 13, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Hoewel het al bijna zomer is, kon ik vanmorgen op weg naar de redactie nog van de frisse lucht genieten. ’s Ochtends vroeg is het gewoon het mooist. Tegen de middag wordt het dan weer warm, maar niet te warm, hier in Jeruzalem wordt 'slechts' 28 graden verwacht. Te koud? Gaat u dan maar eens naar het Meer van Galilea of naar de Dode Zee.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurstijging in het zuiden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,205 meter onder de zeespiegel.

Vandaag ben ik bijzonder snel in Jeruzalem gekomen. Ten eerste doordat ik heel vroeg van huis vertrokken ben, en ten tweede dankzij autosnelweg 1, die nu overal twee maal drie rijstroken breed is. Een paar dagen geleden zijn alle drie de rijstroken vrijgegeven voor het verkeer, ook in de tunnel. En dat scheelt tijd, doordat de auto’s nu niet meer voor de tunnelingang hoeven te dringen omdat het kort voor de tunnel tweestrooks werd. Dat is nu voorbij. Maar ik ben er nog niet van overtuigd dat alle problemen nu opgelost zijn en er geen files meer zullen zijn. Als je later op de dag vertrekt, zullen er vast weer enkele files komen voor de toegang tot Jeruzalem, want er zijn hier bij ons gewoon veel teveel auto’s. Ik wacht dan ook met smart op de opening van de snelle treinverbinding naar Jeruzalem. Maar dat zal nog wel even duren.

Van nu af aan rijden we op drie rijstroken door de tunnel

Deze week wordt er bij ons veel over aardbevingen gesproken. Hier in Israël houdt men er rekening mee dat er binnen de komende tien jaar in Israël een vrij zware aardbeving zou kunnen plaatsvinden. Volgens de statistiek vindt er in regio’s zoals Israël, die langs de Syrisch-Afrikaanse breuk liggen, eens in de 100 jaar een zware aardbeving plaats. De laatste zware aardbeving was hier in 1927.

Gisteren is de Civiele Verdediging begonnen met een grote oefening ter voorbereiding op een zware aardbeving, die vier dagen zal duren. Ik het kader van deze oefening werd gisteren om 11.30 uur plaatselijke tijd een aardbeving met een sterkte van 7,1 op de schaal van Richter gemeld. Bij een beving van deze sterkte zouden 150.000 mensen hun woningen verliezen, de infrastructuur zou gedeeltelijk ineenstorten, mensen raken opgesloten in de ruïnes van hun woningen. Dat klinkt allemaal niet zo best. Daarom moet men op een catastrofe als deze voorbereid zijn. Er doen 164 districten mee aan deze nationale oefening.

Vandaag wordt op de scholen en kleuterscholen een snelle evacuatie van de klassen geoefend. De leerlingen moeten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. In 2300 scholen zijn inmiddels waarschuwingssystemen voor aardbevingen geïnstalleerd. In nog eens 600 scholen zullen deze waarschuwingssystemen in de loop van het komende jaar worden geïnstalleerd. In het geval van een zware beving wordt het alarmsignaal ook op tv, radio en internet gegeven. Ook dat moet vandaag getest worden. De sirenes zullen echter niet worden geactiveerd.

De Civiele Verdediging (Home Front Command) publiceerde een video over de oefening van vandaag ter voorbereiding op een aardbeving, waarbij tips worden gegeven voor het juiste gedrag ingeval van een aardbeving. Om 10.05 uur moeten wij allemaal het juiste gedrag bij een aardbeving oefenen. 104 is het alarmnummer van de civiele verdediging.

Ik kan me nog de aardbeving van ongeveer 15 jaar geleden, dat was een beving van 5,1 op de schaal van Richter. Ik zat in mijn werkkamer bij de Israëlische televisie, toen de apparatuur ineens begin te wankelen; een paar seconden later was het weer rustig. Mijn zoon vertelde dat alle leerlingen de school moesten verlaten, ze verzamelden zich op het schoolplein. Dat was tot nog toe de zwaarste beving die ik hier heb meegemaakt.
In 1995 was er in de stad Eilat een relatief zware beving. Er waren toen scheuren in wegdekken, en een muur van een hotel werd beschadigd. Het gevaar van een aardbeving is dus reëel. Daarom zijn oefeningen zoals die nu worden gehouden heel belangrijk. We mogen het gevaar niet onderschatten.

Laten we hopen dat er niet zo gauw een zware aardbeving zal komen. Nu willen we van de prettige zonnige dagen genieten. Ik wens u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.