Groeten uit Israël: Taxichauffeurs luchthaven staken

Monday, June 12, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

De temperaturen zijn ook vandaag weer prettig. Alleen in het oosten, in het Jordaandal, en ook in Eilat in het zuiden blijft het nog steeds erg heet. Hier in Jeruzalem is het heel mooi weer, met een stralend blauwe hemel. Maar dat is in deze tijd van het jaar niets bijzonders meer. Ik hoop alleen dat het voorlopig zo zal blijven. Woensdag zou het zelfs nog iets koeler worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder grote tempertuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 213,20 meter onder de zeespiegel.

Op de luchthaven Ben Goerion waren gisteren weer problemen. De taxichauffeurs staakten opnieuw en weigerden passagiers mee te nemen. Ik heb u een poosje geleden al eens verteld dat de luchthaven­directie geprobeerd had de prijzen voor taxiritten vanaf de luchthaven te verlagen. Daarvoor had men een aanbesteding uitgeschreven. De prijzen zouden rond 32 procent lager zijn dan ze tot nog toe waren. Uiteindelijk kon men het met het toenmalige taxibedrijf niet eens worden, dat vanaf het begin van de maand iedere taxi naar de luchthaven zou kunnen rijden.

Nu had de luchthavendirectie van de taxichauffeurs geëist dat ze de ritprijzen men minstens 12 procent zouden verlagen. Deze bepaling zou vandaag in werking treden. Maar de taxichauffeurs zijn niet bereid om van 12 procent van hun inkomen af te zien. De taxichauffeurs zeiden dat ze er pas toe bereid zouden zijn als ook de leiding van de luchthaven 12 procent van zijn salaris zou inleveren. Ook eiste men 12 procent korting op de benzineprijs, en dat de luchthavendirectie zou afzien van gedeelte van hun inkomen ter hoogte van – u begrijpt het al, inderdaad – 12 procent. Of dat nou helemaal serieus bedoeld was...?

Stakende taxichauffeurs gisteren bij de luchthaven

De taxichauffeurs staakten bij de ingang van de terminal. Ze riepen: „Geen taxi’s, geen taxi’s”. De luchthaven organiseerde bussen om de reizigers op hun bestemming te brengen. Ook werd overeengekomen dat taxichauffeurs die bereid waren de prijs te verlagen, de passagiers op een andere verdieping konden ophalen dan de chauffeurs die de prijs niet wilden verlagen. Hoe dat hele verhaal rond de taxi’s bij de luchthaven gaat aflopen, is nog niet duidelijk. De luchthavendirectie wilde de concurrentie tussen de taxichauffeurs aanzwengelen vóór de zomer, wanneer er een nieuw recordaantal passagiers wordt verwacht. Mijzelf interesseren de taxi’s niet meer. Sinds ik in Modi’in woon, ga ik altijd met de trein. Na slechts twee stations en kwartier reizen ben ik dan al thuis, voor 9 shekel (ca. 2,25 euro).

En nu nog een kort sportbericht: Gisteren heeft ons nationale voetbalelftal in het kader van de WK-kwalificatie thuis tegen Albanië gespeeld. De uitwedstrijd in Albanië had Israël royaal gewonnen met 3-0. Gisteren liep het allemaal heel anders dan gehoopt en verwacht. Men verloor thuis met dezelfde cijfers. In de pers sprak men van een van de slechtste wedstrijden ooit van Israël, en van een pijnlijke voorstelling. Nou ja, het is maar sport, maar een beetje jammer is het wel als je thuis zo duidelijk verliest. Israël staat nu op de vierde plaats in de lijst. Graag zou men op de derde plaats eindigen.

Samenvatting van het spel van gisteravond (KAN, Israëlische Omroep)

Ik wens u een prettige maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.