Groeten uit Israël: Zwemmen bij onbewaakte stranden

Sunday, June 11, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren is het wat koeler geworden, de hete woestijnwind was vervlogen, de sharav was voorbij. Nu hebben we weer de temperaturen die bij de tijd van het jaar horen. En die zijn wat mij betreft ruim voldoende voor de komende zomer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, en iets warmer dan gisteren. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 213,17 meter onder de zeespiegel.

Het zomerse weer is mooi. Het is leuk om naar het strand te gaan. Maar men moet de risico’s van zwemmen in zee niet onderschatten. De shabbat van gisteren was tragisch, drie mensen zijn in zee verdronken, twee daarvan binnen de kortste tijd aan hetzelfde strand van Naharia in het noorden. De derde verdronk bij het baden aan het strand van Ashdod. De zee is helaas niet zo ongevaarlijk als hij er vaak uitziet. In het water zijn vaak zeer sterke stromingen, die je van buitenaf vaak niet vermoedt. Daarom moet men zich nooit te ver uit de kust begeven. Op stranden met badmeesters is het strand gemarkeerd, in zee heb je vlaggetjes en begrenzingen waaraan je je moet houden. Men mag niet zwemmen aan stranden waar geen toezicht is, maar helaas houdt niet iedereen zich daar altijd aan.

Er is echter een probleem. Het strand van Naharia is een officieel strand, waar badmeesters toezicht houden, doch slechts tot 17 uur. De beide tragische gevallen van gisteren vonden allebei na 17 uur plaats. Er was dus geen toezicht op het strand. Maar 17 uur is nog midden op de dag, het is bijna zomer, pas vanaf 20 uur wordt het donker. Ik kan goed begrijpen dat velen ook na 17 uur graag in het water zouden willen baden. Maar dit probleem werd nu ook aangepakt. Ook ik moet toegeven dat het wat vreemd is het strand al zo vroeg op de dag te sluiten. Want de badmeesters roepen de strandbezoekers op uit het water te gaan, wensen hen een prettige avond en gaan naar huis. Daarna gaan de meeste strandbezoekers nog een keer het water in, een groot probleem. De badmeesters op de stranden krijgen overigens voor het hele jaar een salaris, hoewel ze eigenlijk alleen maar van april tot oktober op de stranden dienst doen. Daarom vragen velen zich af waarom ze niet langer op de stranden kunnen blijven.

Maar niet ieder strand wordt al om 17 uur gesloten. Er zijn ook stranden die iets „langer” open blijven. Er komen al stemmen op die eisen dat er tot zonsondergang toezicht op de stranden moet zijn. Ik denk dat dat een goede beslissing zou zijn. Maar men moet ook een beroep doen op de mensen aan het strand dat zij beter opletten. De zomer is nog niet eens officieel begonnen of de eerste slachtoffers zijn reeds te beklagen. Binnenkort beginnen de kinderen met hun zomervakantie. Ik wens ons allen een goede zomer, zonder verdere tragische ongevallen als die van gisteren.

Bij ons thuis voelt men het einde van het schooljaar. Onze dochter hoeft nog maar één deelexamen te doen, en onze jongste zoon wacht alleen nog maar op de zomervakantie. Intussen draaien voor onze dochter de voorbereidingen voor het grote afsluitbal op hoge toeren. Ze heeft besloten haar jurk zelf te naaien. Haar kamer kun je momenteel nauwelijks binnenkomen. Het lijkt wel een werkplaats, een modestudio. De deur zit op slot, de naaimachine draait ononderbroken. Over vier dagen moert alles klaar zijn, dan is het zover.

Behalve het officiële slotfeest is er daarna ook een met hulp van de ouderenraad georganiseerd afsluitend bal, dat in Tel Aviv plaatsvindt, tot laat in de nacht. Enkele ouders hebben zich bereid verklaard om op de achtergrond erbij te zijn en tijdens het feest op de (toch nog) kinderen te passen. Daarbij gaat het er onder meer om dat er met alcohol niet wordt overdreven. Inderdaad, alle „kinderen” zijn volwassen, maar toch, u begrijpt me. Ik wens de scholieren een prachtig afsluitfeest en veel succes voor de toekomst. Binnenkort zullen we hen aan het leger overdragen; er begint dan een nieuwe en belangrijke levensfase.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Bij ons wordt alweer gewerkt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.