Groeten uit Israël: Tel Aviv, de stad waar alles kan

Friday, June 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is heet. De airco’s draaien momenteel op volle toeren. Bijzonder heet is het in het binnenland, en daar hoort Jeruzalem ook bij. Normaliter is het bij ons in Jeruzalem altijd iets koeler dan in Tel Aviv, waar bij de hitte ook nog de hogere luchtvochtigheid komt, wat niet prettig te verdragen is. Maar vandaag zou het in Jeruzalem een volle 6 graden warmer worden dan in Tel Aviv; er wordt 34 graden verwacht. En als dat u nog niet warm genoeg is, dan kunt u gerust naar Eilat in het zuiden rijden om te beleven hoe men zich voelt bij 44 graden in de schaduw. Vanaf morgen zullen de temperaturen dan weer wat normaler worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met lichte temperatuurdaling, maar toch nog flink warm, vooral in het binnenland. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 44 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 213,17 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is het vrijdag, het is weer weekend. Vrijdag is altijd een leuke dag voor een uitje naar Tel Aviv. Het is leuk om op vrijdag door de straten van Tel Aviv te wandelen of om naar het strand te gaan. Als we naar Tel Aviv rijden, parkeer ik meestal in de ondergrondse parkeergarage in het Dizengoff-centrum. Ik houd er niet van om parkeerplaatsen te zoeken, daarom rijd ik altijd meteen daarheen, ook al betaal je daar iets meer dan op de parkeerplaatsen langs de straat. Het zoeken van een vrije parkeerplaats is me veel te moeizaam. Bovendien is het vrijdags altijd heel leuk in het Dizengoff-centrum. Dit winkelcentrum was overigens het eerste overdekte winkelcentrum in Israël. Het werd in 1995 geopend en was een grote attractie. Nog steeds is het zeer geliefd, omdat het in het centrum van de stad ligt.

En vrijdags is er nog een reden om daarheen te rijden, want dan is er de zogenaamde Food Market, de „eetmarkt”, waar een veelheid aan Israëlische lekkernijen te koop is. Velen eten het ter plaatse op, maar men kan het eten ook mee naar huis nemen. zodat men in het weekeinde niet hoeft te koken. En er ontbreekt werkelijk niets. Er zijn specialiteiten uit veel landen, zoals couscous, dat de Joden uit Noord-Afrika mee hebben gebracht, gevulde groente zoals paprika of courgette, zoals de Joden in Syrië, in Chaleb hebben gegeten, gevulde wijnbladeren, tsjolent, uit de Oost-Europese Joodse keuken, rijst met rozijnen, noten en nog veel meer uit Perzië, druzische pita’s met labaneh-kaas, en nog veel meer. En zo ziet het daar vrijdags uit:

De Britse ambassade in Tel Aviv (Foto: Britse ambassade)

Ach, ik moet echt weer eens naar Tel Aviv rijden. Maar dan zou je de auto nu thuis moeten laten, omdat veel wegen afgezet zullen zijn. Vandaag vindt in Tel Aviv de reeds traditioneel geworden Tel Aviv Pride Parade van de LGTB-gemeenschap plaats. Meer dan 200.000 mensen zullen door de straten van de stad lopen en feest vieren. Het gaat hierbij om de grootst parade van dit soort in het Midden-Oosten en een van de grootste ter wereld. Ook zullen er 30.000 toeristen bij zijn die speciaal voor deze parade naar Tel Aviv zijn gekomen. Reeds op 4 juni is de zogenaamde Tel Aviv Pride Week begonnen. Veel plekken in Tel Aviv zijn in de kleuren van de LGTB-gemeenschap versierd. Aan het gebouw van de ambassade van Groot-Brittannië is een enorme poster opgehangen, waarop een paar van twee mannen worden getoond met de Big Ben op de achtergrond. Daarmee wil men de deelnemers van de huidige parade uitnodigen voor een bezoek aan Groot-Brittannië. Aan de parade in Tel Aviv zal ook de Britse ambassadeur samen met zijn levenspartner deelnemen. Ook de Amerikaanse ambassade is getooid met de kleuren van de regenboog.

Ik weet dat sommige lezers zich nu afvragen waarom ik hier op de Israel Today website over de parade schrijf. Ik weet dat er lezers zijn die het niet eens met de leefwijze van anderen. Het gaat hier om een enorme manifestatie, waarin Israël laat zien hoe het land open staat voor iedereen. Niemand wordt in ons land gediscrimineerd wegens zijn leefwijze, zijn seksuele geaardheid of zijn geloof. Mensen worden geaccepteerd zoals ze zijn. En dat is naar mijn mening de belangrijkste boodschap die een parade als deze doorgeeft. Het is een groot feest, waar mensen vrolijk zijn en feesten, hun plezier hebben. En er zullen niet alleen mensen uit de LGTB-gemeenschap meelopen. Ieder is welkom om mee te lopen en gewoon plezier te hebben.

Een enorm aantal politieagenten, veiligheidsmensen van de grensbewaking en vrijwilligers zullen vandaag voor de veiligheid van de parade­deelnemers zorgen. Men heeft het meenemen van wapens, scherpe voorwerpen, vuurwerk en het meebrengen van fietsen en huisdieren (met uitzondering van blindengeleidehonden) verboden. Het publiek werd opgeroepen om veel te drinken, daar het zeer warm wordt, en ook moet het drinken van alcohol vermeden worden. De parade zal om 12 uur plaatselijke tijd beginnen. Tel Aviv viert feest.

Ik zal waarschijnlijk volgende week vrijdag naar Tel Aviv rijden. Dat eten in het Dizengoff-centrum blijft maar in mijn hoofd zitten. Ik wens u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.