Groeten uit Israël: Protest artsen tegen bezuiniging

Thursday, June 08, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat gaat de tijd toch snel. Het is alweer donderdag, morgen begint het weekeinde. Het is erg heet, op shabbat zou het gelukkig weer wat „koeler” worden. Iets meer naar het oosten, slechts een minuut of 20 rijden van Jeruzalem, is het aanzienlijk warmer dan hier in Jeruzalem. Aan de Dode Zee zou het vandaag 40 graden worden. En als u dat nog niet warm genoeg vindt, dan rijdt u door naar het zuiden, naar Eilat, waar het vandaag wel 43 graden wordt. Bij zulke temperaturen krijg je kippenvel als je daar tussen de middag gaat wandelen. Het water van de Rode Zee is dan een welkome verfrissing. Hoewel ik moet toegeven dat ik ’s zomers liever niet naar Eilat rijd, dan wacht ik liever tot het herfst is.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging, sharav, zeer heet en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,15 meter onder de zeespiegel.

Een enigszins pijnlijk onderwerp staat vandaag centraal. Het gaat over de afdeling Hematologie en Oncologie voor kinderen met kanker in het Hadassa-ziekenhuis Ein Karem, hier in Jeruzalem. Al enkele maanden is daar een geschil tussen de artsen van de afdeling en de leiding van het ziekenhuis. De artsen, waarvan sommigen al tientallen jaren in het ziekenhuis werken, klaagden over personeelsgebrek en over het feit dat de ziekenhuisdirectie besloten had beenmergtransplantaties bij kinderen alleen nog maar op de afdeling voor volwassenen te verrichten. De artsen verweten de leiding dat ze besparen op kosten voor de gezondheid van kinderen, en boden hun ontslag aan, dat enkele dagen geleden inging. De ouders van de kinderen die op de afdeling lagen, steunen de artsen in hun protest tegen het ziekenhuis, dat nu waardevolle vakmensen heeft verloren.

Er werd geprobeerd met dezelfde artsen een nieuwe afdeling Oncologie in het Sha’are Tsedekziekenhuis in Jeruzalem op te zetten, maar daar heeft het ministerie van Gezondheid geen goedkeuring aan gegeven. Het Hadassaziekenhuis heeft nu artsen van een ziekenhuis in Tel Aviv en zelfs uit het buitenland naar de door de eigen artsen verlaten afdeling gebracht. Maar de ouders van de kinderen wilden dat niet accepteren. Zij willen dat hun kinderen verder worden behandeld door de artsen die ze kennen. In het kader van het protest werd in het Sacherpark in Jeruzalem een veldhospitaal ingericht.

Foto’s: Protest-veldhospitaal in het Sacherpark in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisteren was er een protestmars van de ouders met hun aan kanker lijdende kinderen. In de zogenaamde „Infusiemars” liepen enkele honderden ouders en kinderen van het door hen opgezette veldhospitaal naar de woning van premier Benjamin Netanyahu. Daar aangekomen, wendden ze zich met hun geroep tot de vrouw van de premier, Sara Netanyahu. „Help alstublieft onze kinderen te redden en de crisis onmiddellijk op te lossen. Help ons alstublieft om een afdeling Hematologie en Oncologie in Jeruzalem op te richten voor de behandeling van onze kinderen.”

Infusiemars gisteren in Jeruzalem. Ouders van kinderen met kanker eisen een nieuwe afdeling Hematologie en Oncologie

Het is droevig om zoiets te zien. Voor de ouders en hun kinderen was de afdeling in het Hadassa-ziekenhuis als een tweede thuis, want veel kinderen lagen daar maandenlang voor behandeling. Men had een persoonlijke relatie met de artsen opgebouwd. De artsen zeggen dat ze niet meer in staat waren om onder de slechte omstandigheden in het ziekenhuis verder te werken; het gaat hun om de gezondheid van de kinderen. De directeur van het ziekenhuis verwijten ze dat hij alleen maar naar het geld kijkt; hij zou het belangrijker vinden om zogenaamde ”medische toeristen„ (mensen uit het buitenland die voor een behandeling in het ziekenhuis betalen) binnen te halen, dan de oncologie-afdeling voor kinderen. In de ogen van de directeur van het Hadassaziekenhuis is er niets aan de hand, er zijn al nieuwe en goede artsen naar het ziekenhuis gehaald. Maar de crisis is nog niet over. Nu moet het ministerie van Gezondheid besluiten hoe het verder moet.

Daarbij wil ik nog zeggen dat in persoonlijk heel tevreden ben met de medische verzorging hier bij ons in Israël. Ook het Hadassa-ziekenhuis geldt als een van de beste ziekenhuizen met internationaal aanzien. Daarom is het jammer dat het aanzien ten gevolge van deze crisis wat in een negatief daglicht wordt gesteld. Ik hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.