Video van de Dag: De bevrijders van de Oude Stad

Thursday, June 08, 2017 |  Redactie Israel Today, Aviel Schneider
Precies 50 jaar geleden werd de stad Jeruzalem herenigd. Een foto van drie parachutisten bij de bevrijde Westelijke Muur ging de hele wereld door en werd een symbool van de bevrijding van de hoofdstad van Israël. In de video van vandaag, gemaakt door het Israëlische leger, beschrijven ze hun indrukken van die tijd.

Parachutist Ifat te gast bij Israel Today

Het is waarschijnlijk de beroemdste foto in Israël, de drie parachutisten voor de Klaagmuur in 1967. De foto uit de Zesdaagse Oorlog zegt meer dan duizend woorden over geschiedenis en beloftes.
De soldaat in het midden was de destijds 23-jarige Itzjak Ifat. Hij was op bezoek bij onze redactie en vertelde over het historische moment op 7 juni 1967, nu vijftig jaar geleden.

Itzak Ifat: ‘Op dat moment bij de Klaagmuur ging de hele geschiedenis van het Joodse volk door mijn hoofd. Ik zag Bar Kochba voorbijtrekken, de Hasmoneeën, en Jehuda Ha Levi, die in Jeruzalem stierf. De grote heilige stenen, overblijfselen van de Joodse tempel, het raakte me diep. We voelden allemaal dat dit een historisch moment was. Na tweeduizend jaar diaspora stonden we weer voor de muur van de Tempel. We horen bij die muur. Het was een ontzagwekkend moment.’ De foto van de Klaagmuur en de parachutisten is volgens Ifat zo indrukwekkend vanwege de eeuwenlange hoop die het Joodse volk koesterde om de muur van de Tempel ooit weer aan te kunnen raken. Ifat herinnert zich hoe fotograaf David Rubinger voor hem en zijn kameraden op de grond ging liggen en zei: ‘Blijf even staan!’ Eén klik was genoeg. Fotograaf Rubinger kwam uit Wenen. Hij overleed twee maanden geleden op 93-jarige leeftijd.

Toen de parachutisten op de derde dag van de Zesdaagse Oorlog hoorden dat ze de oude stad van Jeruzalem moesten innemen, waren ze verrast. De bevrijding van Jeruzalem hoorde niet tot het oorspronkelijke Israëlische plan, maar de kans deed zich toevallig voor.

Ifat vertelt: ‘Het eigenlijke plan was om boven El Arish in de Sinaï naar beneden te springen en deze stad te veroveren. Maar toen koning Hoessein zijn belofte verbrak en West-Jeruzalem bombardeerde, werd onze missie veranderd. Daar kwam bij dat generaal Rafael Eitan het ook zonder ons wel redde in El Arish. Toen ons werd verteld dat we niet zouden springen, waren we teleurgesteld. We wilden boven vijandelijk gebied springen. Daar waren we tenslotte voor opgeleid. In plaats daarvan gingen we per bus naar Jeruzalem. De buschauffeur zag hoe treurig we waren. Om ons wat op te vrolijken zette hij de radio aan, radio Caïro. In het Arabisch werd gepocht over hoe Israëlische vliegtuigen als vliegen uit de lucht vielen. Maar wij kenden natuurlijk de waarheid en moesten erom lachen.’

De soldaten moesten zonder kaarten of luchtfoto’s de weg zien te vinden in de oude stad van Jeruzalem. Hoe kom je bij de Klaagmuur? ‘Tijdens de busrit werden we voorbereid. We kregen een grove schets, maar dat was niet toereikend. We vielen de oude stad via de Leeuwenpoort binnen. We liepen over de Via Dolorosa en kwamen uit bij de Klaagmuur. Er was geen mens te bekennen in de nauwe straatjes. Maar vanuit alle hoeken werden we beschoten door Jordaanse scherpschutters. Binnen twintig minuten bereikten we de Klaagmuur.’

Had Israël wel het recht om Jeruzalem in te nemen tijdens de Zesdaagse Oorlog? ‘Nou, en hoe!’, zegt Ifat nadrukkelijk. ‘Wij hadden het ultieme en historisch recht om Jeruzalem te bevrijden. Ik was maar een van de vele parachutisten die hebben meegevochten. En ik ben trots dat ik er bij was.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.