Groeten uit Israël: We zijn het 'Volk van het Boek'

Wednesday, June 07, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Warm, warmer, heet. Dat is ongeveer wat ons de komende dagen te wachten staat. Pas zaterdag zou het dan weer wat „koeler” worden, oftewel iets minder warm. Voor de komende dagen hebben de meteorologen ons een ongewoon lange sharav voorspeld, vooral in het binnenland. Vandaag al wordt het aan het Meer van Galilea en aan de Dode Zee flink heet. In Eilat wordt vandaag zelfs 40 graden gehaald. De elektriciteitsbedrijven en de leveranciers van airco’s zullen blij zijn.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm, sharav in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,145 meter onder de zeespiegel.

Leest u graag? Hier bij ons in Israël wordt altijd na het shavoe’ot-feest het boek gevierd, want dat is de 'week van het Hebreeuwse boek', die vanavond begint. Deze boekenweek, waarbij de uitgevers hun boeken presenteren en tegen gunstige prijzen aanbieden, bestaat al vele jaren, nauwkeuriger gezegd sinds 1926, toen de oprichtster van uitgeverij Masada Press de nieuwe uitgaven van haar uitgeverij aan de Rothschild-boulevard in Tel Aviv presenteerde. Toen was het nog maar één dag, tegenwoordig duurt de 'week van het Hebreeuwse boek' tien dagen. Begin deze maand begonnen boekhandels al om boeken tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden – u weet immers dat het Joodse volk ook wel het 'Volk van het Boek' wordt genoemd. Boeken zijn hier nog steeds erg geliefd, hoewel ook hier bij ons helaas minder wordt gelezen dan vroeger, wat we te danken hebben aan de technische vooruitgang zoals het internet.

Niettemin wordt op de scholen het lezen van boeken sterk bevorderd. Op de basisschool begint de dag met een zogenaamd 'Uur van het Boek', waarin de leerlingen boeken van hun keuze kunnen lezen. Na enige tijd moeten ze dan een opstel schrijven over het boek dat ze hebben gelezen. Ook in ons gezin hadden en hebben boeken ook vandaag nog een belangrijke plaats. We hebben thuis een echte bibliotheek, waar voor ieder altijd wat te vinden is.

Maar terug naar de 'Week van het Boek'. In tegenstelling tot vroeger vindt de Week van het Boek niet meer in alle steden plaats, maar alleen nog in de grotere steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem. De reden daarvoor zou gebrek aan financiën zijn om deze evenementen ook buiten de grote steden te laten plaatsvinden. Dat is jammer, maar Israël is een klein land, en het is geen groot probleem om naar Tel Aviv of naar Jeruzalem te rijden.
Tegelijk met de boekenweek worden er verschillende evenementen gehouden, vooral voor kinderen. Ook zullen er auteurs aanwezig zijn om boeken voor de lezers te signeren.

Ook onze president, Reuven Rivlin, leest graag boeken en heeft afgelopen jaar de boekenweek in Tel Aviv bezocht.

De zogenaamde Boekenwet werd in september vorig jaar weer afgeschaft. Die wet was in 2013 door de Knesset aangenomen. Hij moest auteurs en uitgevers vaste inkomsten van hun boeken garanderen, omdat voor die tijd veel boeken in de grote boekhandels voor soms belachelijke prijzen werden verkocht, waardoor de auteurs nauwelijks nog iets verdienden aan de verkoop van hun boeken. En vooral tijdens de boekenweek werden boeken voor afbraakprijzen verkocht. Dat klopt, ik herinner me nog jaren dat we met een enorme berg nieuwe boeken thuiskwamen.

Dat wilde men veranderen, en dus werd de Boekenwet aangenomen die onder andere bepaalde dat nieuwe boeken tot 18 maanden na hun verschijnen niet tegen een verlaagde prijs verkocht mochten worden, zodat de auteurs nog wat aan hun boeken konden verdienen. Alleen tijdens de Boekenweek was het toegestaan nieuwe uitgaves met 20% korting aan te bieden. Maar dat heeft op de een of ander manier niet gewerkt. De nieuwe wet leidde tot een prijsstijging van boeken. En dat beviel de Israëlische lezer helemaal niet. Hij kocht nu veel minder boeken. De boekhandels, vooral de grote ketens Steimatzky en Zomet Sfarim, verhoogden hun provisies, zodat er voor de auteurs nog minder overbleef.

Daarom werd de wet weer afgeschaft. De Knesset begreep dat er een fout was gemaakt en heeft deze fout gecorrigeerd. Nu mogen alle boeken, nieuwe en oude, weer goedkoper worden aangeboden. De prijzen zijn nu niet meteen weer gedaald, zoals ze destijds waren, maar ze zijn wel goedkoper geworden. Maar de auteurs en de uitgevers klagen nog steeds, want de boekhandels hebben tot nog toe verzuimd hun provisies, hun winstmarge in de verkoop van een boek, weer te verlagen. Ook opzet? Afwachten. Een Israëlische auteur heeft het nog altijd moeilijk om met het schrijven van boeken in zijn levensonderhoud te voorzien. Daarbij komt dat er zoveel mooie boeken zijn. Dus nu is het de tijd om de thuisbibliotheek met nieuwe boeken te verrijken.

Nu heb ik heel veel over boeken verteld. Zoekt u maar weer eens een leuk boek van uw boekenplank. Ik wens u een prettige en vooral rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.