S-G VN: Israël verantwoordelijk voor armoede Palestijnen

Tuesday, June 06, 2017 |  Redactie Israel Today
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Zesdaagse Oorlog Israël opgeroepen de sinds 1967 durende bezetting te beëindigen. Israël zou de Westbank, Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogten bezetten en daardoor verantwoordelijk zijn voor de slechte humanitaire situatie van de Palestijnen.

Hij riep Israël en de Palestijnen op om samen in vrede te leven. Verder zei Guterres: Bij de Palestijnen zijn meerdere generaties in krappe vluchtelingenkampen geboren. Ze leven in zware armoede zonder hoop op een beter leven voor hun kinderen.' Hij riep Israël op, de controle op te geven over de in de Zesdaagse Oorlog verkregen gebieden en te beginnen met onderhandelingen over een tweestatenoplossing, wat naar zijn mening de enige politieke oplossing is die de veiligheidsbelangen van Israël en de onafhankelijkheid van de Palestijnen waarborgt.

'In 1947 heeft de wereld twee staten erkend die gezamenlijk moeten worden opgericht. Op 14 mei 1948 werd de staat Israël geboren, maar bijna 70 jaar later wacht de wereld nog steeds op de geboorte van de Palestijnse staat,' zei de secretaris-generaal.

De Israëlische ambassadeur bij de VN reageerde woedend op de oproep van de secretaris-generaal en zei: In plaats van leugens te verspreiden moeten de Verenigde Naties de feiten onderzoeken. De buren van Israël zijn niet pas 1967 begonnen met het aanvallen van de Staat. En de VN probeert terreur en het vermoorden van onschuldigen te vergelijken met de bouw van huizen. Nog vreemder is het, de enige democratie in de regio van terreur en geweld in het Midden-Oosten te beschuldigen. Op het moment dat de Palestijnse leiders stoppen met terreur en ophitsing kunnen we dichterbij vrede komen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.