Bouwen op de Westbank als oplossing woningcrisis

Tuesday, June 06, 2017 |  Redactie Israel Today
De Israëlische Knesset kijkt dinsdag tijdens een zitting ter herdenking van de Zesdaagse Oorlog, naar een voorstel voor grootschalige bouw in Samaria (Westbank) als oplossing voor de woningcrisis in de regio Tel Aviv. Op deze smalle strook land, bekend als Gush Dan of Dan Blok (het Bijbelse stamgebied Dan) woont het grootste deel van de Israëlische bevolking.

Het gevolg van de woningcrisis is stijgende huizenprijzen, waardoor de meeste jonge gezinnen geen huis kunnen kopen, tenzij ze naar verder weg gelegen gebieden verhuizen, waar veel minder banen zijn.

De hoofden van de Yesha Council, dat de Joodse nederzettingen vertegenwoordigt, zeggen dat de oplossing eenvoudig en duidelijk is. Slechts een paar kilometer ten oosten van Tel Aviv ligt het dunbevolkte Bijbelse hartland Samaria. Het afgelopen decennium of zo heeft Israël heeft tientallen jaren afgezien van massale bouw in Samaria als gevolg van internationale druk om het gebied voor een toekomstige Palestijnse staat te reserveren. Maar uiteindelijk wegen de behoeften van de bevolking zwaarder dan buitenlandse druk, en de Yesharaad meent dat die tijd nu is gekomen.

Het voorstel 'Oost Gush Dan' voorziet in betaalbare woningen voor maximaal 340.000 Israëli's in het laagland van Samaria, ten oosten van Tel Aviv. Het is een zinvol plan, zo meent een toenemend aantal Israëli's, die inzien dat het vredesproces met de Palestijnen nergens toe leidt. De meesten zien ook de verrassende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen als een gouden kans om de Bijbelse opdracht verder uit te voeren, om zich in deze gebieden te vestigen - of het nu uit ideologie of noodzaak is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.