Eén dode bij gewelddadigheden in Kfar Kassem

Tuesday, June 06, 2017 |  Redactie Israel Today
In de Arabische stad Kfar Kassem hebben maandag gewelddadigheden plaats gehad, waarbij ongeveer honderd demonstranten politie-auto's en een plaatselijk politiebureau in brand staken (foto; Flash90) en stenen naar agenten gooiden.

De onrust begon kort na 23:30 uur lokale tijd, toen de politieagenten bij de ingang van de stad een man controleerden. Toen bleek dat deze werd gezocht, werd hij door de politie gearresteerd. Daarna naderden ongeveer 50 mensen om de gearresteerde man uit de handen van de politie te bevrijden, wat hen dan ook korte tijd lukte. Daarbij werden stenen naar de politie gegooid. De situatie werd steeds ernstiger.

Tijdens de straatgevechten naderde de menigte het lokale politiebureau, een daar gestationeerde civiele bewaker voelde zich bedreigd en schoot op een van de demonstranten. De 27-jarige Mohammed Taha overleed aan zijn verwondingen.

De achtergrond van de onrust is de ontevredenheid van de burgers van de stad over de politie. In de afgelopen twee maanden zijn zes mensen in Kfar Kassem doodgeschoten en tot op vandaag is het de politie niet gelukt de daders op te pakken.

'Mijn zoon is het slachtoffer van de haat van de politie,' zei de vader van de overledene. De politie is een bedreiging en gevaar voor de Arabische bevolking, zei hij. 'Hij was mijn oudste zoon,' vertelde de vader verder. 'Twee jaar geleden is hij getrouwd en hij was van plan om kinderen te krijgen. Mijn hart en het hart van zijn moeder en broers en zussen is gebroken. De man die hem neerschoot, heeft het leven van een hele familie vernietigd, ik hoop dat God ook zijn leven vernietigt.'

De politie zei dat de gearresteerde man zich had verzet tegen arrestatie en de politieagenten aanviel. Ongeveer 50 mensen kwamen om hem te helpen ontsnappen, maar na korte tijd kon de man weer worden opgepakt. Daarna werden stenen naar de politie en de politie-auto gegooid. Enkele demonstranten zeiden tegen de politie, dat ze niet in de stad horen. Een van de demonstranten kon later worden gearresteerd. Later werd ook geprobeerd om het politiebureau in brand te steken. De demonstranten zouden gemaskerd zijn geweest.

Later lukte het de politie om de rust in de stad te herstellen. Nu wordt geprobeerd, in samenwerking met het stadsbestuur, weer te zorgen voor rust in de stad. De politiechef Roni Alsheich ontmoette naast de burgemeester ook twee Knessetleden van de Verenigde Arabische Lijst, om een oplossing te vinden voor de gespannen situatie. Daarbij is het geweld van de demonstranten scherp veroordeeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.