Groeten uit Israël: Zo zou een democratie moeten werken

Tuesday, June 06, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Alweer een zonnige en warme dag hier in Jeruzalem. De lucht is wolkeloos. Vanaf morgen zou het dan weer langzaam warmer worden, en donderdag zou het heel heet en droog zijn. In Eilat aan de Dode Zee en aan het Meer van Galilea is het al erg warm, temperaturen van rond de 38 graden komen daar al voor, zomer dus.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,14 meter onder de zeespiegel.

Op de Machane Jehoedamarkt in Jeruzalem was gisteravond een interessante manifestatie, die al enkele jaren bestaat. Juristen aan de bar heet deze manifestatie, waarbij leden van de Israëlische justitie de burgers ontmoeten om over actuele onderwerpen te discussiëren. Er waren verscheidene bijeenkomsten, op diverse plaatsen en met verschillende thema’s. Een bijeenkomst hield zich bijvoorbeeld bezig met het Openbaar Ministerie, een andere bijeenkomst ging over het onderwerp De strijd van de democratie tegen de terreur. En in het ‘Alliantiegebouw’ kon men met minister van Justitie Ayelet Shaked en de directrice van het ministerie van Justitie, Amy Palmor, discussiëren.

Dergelijke manifestaties zijn naar mijn idee een prachtig initiatief. Zó zou een democratie moeten werken, de gekozen staatsdienaren treden aan om met de burgers te spreken. Zo moest de minister van Justitie ook van gedachten wisselen met een demonstratie waarbij mannen in gevangeniskleding en met handboeien om wilden wijzen op problemen van mannen bij echtscheidingen. Mannen, vaders, zijn bij echtscheidingsprocessen helaas sterk in het nadeel ten opzichte van vrouwen. Het is altijd de man die het huis uit moet, een woning moet zoeken en verder ook nog moet instaan voor de woning van zijn ex-vrouw en zijn kinderen. Daarbij komen zeer hoge alimentatie-betalingen, die veel mannen financieel ruïneren.

Juristen aan de bar” op de Machane Jehoedamarkt in Jeruzalem. Links: Minister van Justitie, Shaked, en de directrice van het ministerie, Palmor. Rechts: Demonstrerende mannen (Foto’s: Hadas Parush/Flash90)

Natuurlijk moet bij scheidingsprocessen voor het welzijn van de kinderen worden gezorgd, maar soms worden mannen daarbij erg onrechtvaardig behandeld. Ze moeten in de eerste plaats betalen, en niet zo weinig ook, ze hebben geen rechten, ze zijn 'gevangen'. Ik ken zelfs mannen die na de scheiding weer bij hun ouders moeten gaan wonen, want voor een eigen woning is er gewoon geen geld. Het probleem is allang bekend, en ik hoop dat men nu spoedig een oplossing vindt die voor alle partijen het beste is, maar vooral voor de kinderen.

Bij ons thuis komen we steeds dichter bij het begin van de zomervakantie. Gisteren had onze dochter haar voorlaatste deelexamen, voor het vak Literatuur. Nu hoeft ze nog maar één deelexamen te doen, het laatste na twaalf jaar studie, want dan begint voor haar een nieuw hoofdstuk in haar leven. Maar daarvóór kan ze eerst nog van de zomer genieten, want het leger heeft haar een maand extra 'geschonken', de militaire dienst begint pas een maand later. We waren daar allemaal blij om. Hoewel ook het begin van de militaire dienst een spannende belevenis is, willen we toch eerst nog wat van de zomervakantie genieten. En dan hebben we ook nog het grote afscheidsbal van de school. Zoiets had je ook in mijn tijd in Duitsland, maar hier in Israël wordt zo’n bal veel groter opgezet. De meisjes plannen al maanden wat voor een jurk ze die avond zullen aantrekken. Vanaf volgende week kunnen we in het hele land ’s avonds elegant geklede scholieren zien, die op weg zijn naar hun afscheidsbal. Een geweldige tijd.

En nu wens ik u een prettige en rustig dinsdag en een goed begin van de verkorte werkweek; ik hoop dat u fijne pinksterdagen hebt gehad. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.