Groeten uit Israël: Iets doen tegen terreur, maar wat?

Monday, June 05, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De zon schijnt in het hele land. Vanaf morgen wordt het elke dag nog een beetje warmer. Ik denk dat het niet lang meer duurt of ik ga de winter missen. Ik vind de zomer wel fijn, maar niet als het te warm is. Dan wordt het onaangenaam, vooral ’s nachts. Onze airco is beslist een prachtding, maar hoe heter het wordt, des te hoger wordt de stroomrekening. Dan is de zomer niet leuk meer. Maar goed, Israël is ’s zomers een heet land. En als je dan naar het strand gaat, is het ook leuk.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,135 meter onder de zeespiegel.

De vreselijke aanslag in Londen bepaalde de voorpagina's van onze kranten:

Ma'ariv: De terreur kwam terug naar Brittannië, golf van arrestaties in Londen; Yisrael Hayom: 18 minuten van afgrijzen, Yediot Achronot bericht vanaf de plaats van de aanslag.

Ik kan over deze wrede terreuraanslag niets meer zeggen. Maar het moet duidelijk zijn dat het zo niet langer door kan gaan. Men kan niet steeds maar op de volgende aanslag wachten, want dat is wat we momenteel doen. Wat het juiste middel is voor de strijd tegen de terreur, ik zou het niet weten. Want hoe zou je deze zogenaamde individuele daders moeten oppakken voordat ze zich ergens opblazen?
ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag geclaimd, zoals ze dat iedere keer na een geslaagde aanslag doen. Maar vaak zijn het individuele daders die zich met de Islamitische Staat identificeren, en pas na de daad strijkt ISIS de eer op.
De Britse premier zei dat het terreurgevaar alleen door een militaire actie bestreden kan worden. Er moet iets gebeuren. De verkiezingen zullen echter volgens plan plaatsvinden. Het dagelijks leven mag niet door de terreur worden bepaald, aldus de premier. Daarmee heeft ze ook gelijk. Maar hoe het nu verder moet, zal nu nog wel niemand weten, denk ik.

Alle auto’s die in Jeruzalem rondrijden zouden nu worden geregistreerd door speciale camera’s die de nummerborden kunnen lezen. De bedoeling is dat men dan op ieder moment weet wie er zich in de stad bevindt. Ook op de hoofdwegen door de stad zouden deze speciale camera’s worden geïnstalleerd, zodat elk voertuig dat zich in de stad bevindt, wordt geregistreerd. Deze camera’ heten LPR, maar wij noemen ze ‘arendsoog’, omdat ze de kentekens van de auto’s kunnen lezen en registreren.

Of dat nu echt de terreuraanvallen kan verhinderen, daar ben ik zelf nog sceptisch over. Een groot deel van de terroristen die in Jeruzalem aanslagen hebben gepleegd, kwamen van buiten de stad, maar hoe gaat dat dan met de in de stad wonende potentiële terroristen? Hoe denkt men de bewegingen van alle inwoners van de Arabische stadsdelen, de Oude Stad, controleren? In de Oude Stad van Jeruzalem hangen immers nu al honderden veiligheidscamera’s, en toch worden er telkens weer aanvallen met een mes gepleegd. Maar ik moet onze veiligheidsdiensten vertrouwen, zij kennen de situatie beter dan wie ook.

Verkeersongevallen, die elk jaar meer dan 300 doden eisen, zijn onze tweede vijand. Nu werd gemeld dat een derde van de verkeersdoden voetgangers zijn. De Israëlische Dienst voor Verkeersveiligheid is nu een nieuwe campagne begonnen om automobilisten meer op de voetgangers te laten letten. In een video worden de voetgangers vergeleken met familieleden, want als de tot de familie van de automobilisten zouden horen, zouden deze laatsten zeker voor de zebrastrepen wachten om hen de straat te laten oversteken. Of dat nou zou helpen? Wij allemaal moeten ons meer bewust worden van de gevaren in het verkeer.

De video van de Dienst voor Verkeersveiligheid – Voetgangers zijn als onze familie.

Nu wens ik u een prettige Tweede Pinksterdag.. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.