EP: delegitimeren van Israël is antisemitisme

Sunday, June 04, 2017 |  Redactie Israel Today
Het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag de definitie van antisemitisme van de Internationale Alliantie voor Holocaustherdenking (IHRA) aangenomen. Volgens deze definitie wordt het delegitimeren van Israël beschouwd als een vorm van antisemitisme.

Logo van het Europees Parlement (Afbeelding: Creative Commoms).

In het besluit van het Europees Parlement worden de 28 lidstaten van de Europese Unie aangemoedigd om deze definitie aan te nemen; tot nu toe hadden alleen de landen Oostenrijk, Roemenië en Groot-Brittannië deze definitie officieel overgenomen. Verder werd aan de lidstaten gevraagd maatregelen te treffen om de Joodse bevolking te beschermen en criminaliteit en haat tegen de Joden te bestrijden. Ook moeten ze de Internationale Gedenkdag van de Holocaust vanaf nu officieel vieren.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahu was blij met het besluit van het Europees Parlement.
De voorzitter van de Joodse organisaties in Europa (EJA) Rabbijn Menachem Margolin prees het besluit van het Europees Parlement: 'Het besluit van het Europees Parlement is een welkome ontwikkeling en is een steun in de rug voor onze dagelijkse strijd tegen antisemitisme in Europa.
In het besluit wordt echter niet 'anti-Israëlisch' vermeld, dat de basis is voor een nieuw antimilitarisme. Iedere Jood in Europa weet dat wat er in Israël gebeurt, ook invloed op hem heeft, en helaas zijn daar genoeg voorbeelden van, bijvoorbeeld de laatste Gaza-oorlog. Daarom is het belangrijk dat het Europees besluit betreffende antisemitisme ook over dit thema gaat. Daar werken we aan.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.