Seminar voor buitenlandse diplomaten bij Gazastrook

Sunday, June 04, 2017 |  Yossi Aloni
Op de vijftigste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog hebben meerdere organisaties een seminar gehouden om tegenwicht te bieden aan de pogingen van de BDS-bewegingen, om de betekenis van deze historische datum te ondergraven. Het seminar omvat ontmoetingen met buitenlandse diplomaten en journalisten, waarmee wordt gediscussieerd over de gevolgen van de oorlog.

Gilad Sharon spreekt met buitenlandse diplomaten. (Foto: The Israel Project).

Afgelopen week bezocht een grote groep buitenlandse diplomaten het gebied rond de Gazastrook. Ze kregen van Gilad Sharon, de jongste zoon van oud-premier Ariel Sharon, uitleg over het programma van de terugtrekking uit de Gazastrook, die door zijn vader werd geleid. 'Mijn vader had een historische visie. Hij wist dat er geen vrede zou zijn, maar op dat moment konden we niet zo reageren als we vandaag kunnen. Het merendeel van de Israëli's wilde niet dat we in de Gazastrook zouden blijven, ook vandaag zou niemand daarheen willen terugkeren', legde hij uit. ''We hebben geen andere plaats om te leven, daarom blijven we strijden, in de ene hand houden we een zwaard, in de andere een sikkel. Pas als ons recht om een ​​Joodse staat wordt erkend, kunnen we verder gaan in de richting van vrede.'

In de moshav Netiv Ha Aschéra ontmoetten de diplomaten Roni Kider, lid van de organisatie met de naam 'Een andere stem', die zich inzet voor een dialoog tussen de Israëlische burgers en Palestijnen in de Gazastrook. Kider zei dat er veel meer mensen zijn in de Gazastrook, die bereid zouden zijn om hun hand op te steken en te zeggen: 'Wij willen vrede.'
De ontmoetingen in het kader van het seminar moeten de diplomaten een breed beeld geven van de meningen en opvattingen binnen de zionistische historie.

'De herdenking van de historische gebeurtenissen van de Zesdaagse Oorlog en van de Balfour-verklaring, honderd jaar geleden, en van de zeventigste verjaardag van de staat Israël, komend jaar, zijn uitstekende mogelijkheden om de Israëlische historie met trots te presenteren, nadat die de afgelopen jaren in vele samenlevingen is zwartgemaakt,' verklaarde Lior Weintraub, vice-voorzitter van de organisatie The Israël Project. 'De organisatie geeft de diplomaten de mogelijkheid, de Israëlische werkelijkheid en de situatie in het Midden-Oosten beter te begrijpen,' zei hij.

Verder kregen de diplomaten bij hun laatste ontmoeting een uitleg over de bedreiging van de veiligheid bij de grens met de Gazastrook. Ook vertelde een ondernemer op het gebied van high-tech over een programma voor de oprichting van startups in de plaatsen bij de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.