Groeten uit Israël: Moslimterreur is wereldwijd probleem

Sunday, June 04, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het is zomer, dat kunnen we nu wel officieel vaststellen. Dit weekeinde waren de stranden vol, zoals u op de foto van vandaag kunt zien. En het zou nog warmer worden. Vooral in het binnenland zou het heel warm worden, hier in Jeruzalem is het duidelijk warmer dan in Tel Aviv.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere lichte temperatuurstijging, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 213,11 meter onder de zeespiegel.

Steekpartij in Londen
Graag zou ik nu verder over de zomer en andere leuke dingen schijven. Maar helaas werd ik vanochtend vroeg verrast door het bericht van de terreuraanslag in Londen. Het bericht herinnerde me aan de aanslagen die hier bij ons gebeurden, aanvallen met auto's en messen. En dat gebeurde nu in Londen? Alweer? Wat is dat voor een idiote wereld waarin we leven? Ik herinner me kennissen uit Engeland die bedenkingen hadden om naar Israël te komen, er zouden hier bij ons teveel steekpartijen zijn. De aanslag van vannacht in Londen laat ons weer zien dat de islamitische terreur niet alleen een probleem van onze regio is, maar een probleem van de hele wereld. „Dat is voor Allah,” riepen de terroristen, terwijl ze met messen op voorbijgangers in Londen afliepen en zes mensen vermoordden, voor de ogen van anderen. Eén vrouw zou 10 tot 15 keer zijn gestoken, zei een ooggetuige. Vreselijk.

De aanslag is de terroristen gelukt, hoewel het geen verrassing was. Er was immers voor meer aanslagen in Engeland gewaarschuwd, nadat in Manchester 22 mensen bij een zelfmoordaanslag om het leven waren gekomen. Hoe kunnen we deze terreur de baas worden? Ik wens de gewonden een snelle genezing. In de dagbladen van vandaag staan nog geen berichten over deze aanslag, omdat hij ’s nachts plaatsvond. Het is toch eigenlijk wel gek. De terreur slaat in Europa toe, en hier in Israël genieten wij van de zomer en gaan naar het strand.

Er was echter een moment van onrust toen gisteren op enkele plaatsen in Tel Aviv en in Ramat Hasharon de sirenes begonnen te janken. Mensen gingen rennen om bescherming te vinden. Anderen gingen op het trottoir liggen, zoals je bij een raketalarm moet doen. Weer anderen renden naar de beschermde ruimtes en stelden zich via internet op de hoogte. Vervolgens kwam er een bericht dat er een storing was, ook bij de Gazastrook was er loos alarm. Zo kon men de zonnige shabbat verder zonder zorgen voortzetten. Maar sommigen hebben er wel een schrik van gekregen. Ik kan bevestigen dat het horen van de jankende sirene geen prettig moment is, zoals het in 2014 verschillende keren, ook bij ons in Modi’in, te horen was.

Bij een botsing met een bus kwam een persoon om het leven. (Foto: (Foto: Gershon Allinson/Flash90)

Afgelopen weekeinde hebben vier mensen hun leven bij verkeersongevallen verloren. Onveiligheid in het verkeer lijkt onze grootste vijand te zijn, we krijgen er geen grip op. Sinds begin dit jaar zijn er al 156 mensen door ongevallen om het leven gekomen. Alleen al de afgelopen week waren er tien verkeersdoden, waaronder voetgangers, motorrijders en automobilisten.

Met deze treurige start van onze nieuwe week wens ik u een prettige en rustige zondag en vrolijk Pinksteren. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.