Groeten uit Israël: Ambassade VS voorlopig in Tel Aviv

Friday, June 02, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is weer weekeinde, vanavond verwelkomen we de shabbat. Het is mooi om vanuit de feestdag meteen door te glijden naar het weekeinde. Buiten stijgen de temperaturen, nadat het gisteren nog echt aangenaam weer was. Zondag zou het dan alweer bovengemiddeld warm worden. Eigenlijk zou ik kunnen ophouden met over het weer te praten. Warm wordt het toch altijd, de vraag is alleen hoe warm.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,11 meter onder de zeespiegel.

Herinnert u zich nog het bezoek van Donald Trump en het enthousiasme van de Israëli's? Dat enthousiasme heeft voorlopig een domper gekregen, de Amerikaanse ambassade zal voorlopig in Tel Aviv blijven. In het Witte Huis trachtte men nu wel de gemoederen te kalmeren. Het zou niet de vraag zijn óf, maar wanneer de ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst. Nou ja.

De titelpagina’s van Israel Hayom („Teleurstelling in Israël”)

Op het ministerie van onze premier was men teleurgesteld, maar men zou de vriendelijke woorden van de Amerikaanse president tegenover Israël waarderen. Ik denk dat we nu niet de rol van beledigde partij moeten gaan spelen. Alleen al het feit dat de VS over een verplaatsing van de ambassade spreken, is al een succes. Het tijdstip van zo’n verplaatsing kan daarbij kritisch zijn. Wellicht wil men eerst wat tijd winnen om met Israëls buren en met de Palestijnen een basis te scheppen, opdat het verplaatsen van de ambassade zonder nog bozere reacties van de Arabische wereld gerealiseerd kan worden. We willen Trump de tijd geven en geduldig afwachten. Misschien was onze vreugde over de verkiezing van Trump tot president wat overdreven, alsof het een vrijbrief was waarmee we nu alles kunnen doen wat we willen. Dus allemaal half zo erg. Zo denk ik er tenminste over.

En nu nog wat over het Israëlfestival, dat op dit moment in Jeruzalem aan de gang is. Voor een van de voorstellingen in het kader van het festival sprak de minister voor Cultuur en Sport Miri Regev en prikkelde daarbij, zoals ook al eerder, de gemoederen van de toeschouwers. Miri Regev sprak zich uit tegen voorstellingen waarbij acteurs naakt op het podium staan. Sommige aanwezigen reageerden met boegeroep, anderen daarentegen gaven een applaus voor de woorden van de minister.

Ze zei onder meer dat de staatskas geen voorstellingen kan steunen waarvan de vrije wijze van expressie, de gevoelens van anderen kwetsen. Tegen de boeroepers verweerde Regev zich met de woorden dat niemand haar kon beletten om te spreken, ze zou zeggen wat ze vond.
Het eerste resultaat van de menselijke cultuur, het eten van de boom van de kennis van goed en kwaad, de verboden boom, was de schaamte, en als gevolg daarvan de kleding. „Er is geen duidelijker teken van de menselijke cultuur dan de kleding,” zei ze.
Miri Regev zegt altijd wat ze denkt, ze zegt het vrijuit en veroorzaakt daar altijd weer discussies mee. En ze staat altijd achter haar woorden en is niet onder de indruk van boegeroep. Eigenlijk moet je haar daarvoor bewonderen. Veel kunstenaars zijn tegen haar, maar heel veel burgers van Israël staan achter haar woorden.

U ziet het, bij ons is het nooit saai. Ik kan iedereen die momenteel in Jeruzalem is, een bezoek aan een van de evenementen en voorstellingen van het festival aanbevelen.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een rustige en gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.