Groeten uit Israël: Biometrisch paspoort is veiliger

Thursday, June 01, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was het echt fris, toen ik van huis vertrok op weg naar Jeruzalem. Ook de vrije dag gisteren was heel prettig wat het weer betreft. Tegen de avond kwam er een frisse bries, die we in de naderende zomer zullen missen. De voor vandaag voorspelde temperaturen worden hier bij ons „te koel voor de tijd van het jaar” genoemd. Ik begrijp dat u daar bij temperaturen tussen 24 graden in Jeruzalem en 35 graden in Eilat alleen maar over kunt glimlachen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. Voor het jaargetijde te koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,09 meter onder de zeespiegel.

Shavoe’ot ligt nu achter ons. Bij ons waren er in de loop van het feest twee kwarktaarten en een broccoli-ovenschotel, want het is traditie om op de feestdag Shavoe’ot melkspijzen te gebruiken. Eigenlijk best leuk, hè? De nieuwe Israëlische tv-zender KAN berichtte in zijn avondnieuws over de viering van Shavoe’ot. Veel gezinnen hebben de kibboetsim bezocht en het oogstfeest gevierd met veel activiteiten op landbouwgebied. Men hoeft geen Hebreeuws te kunnen verstaan om de feestelijke sfeer rond Shavoe’ot op te pakken.

En nu is het afgelopen met de feestdagen, tot 20 september, als we het Joodse Nieuwjaar vieren. Nu staat de meer dan twee maanden durende zomervakantie voor de deur, waarop mijn jongste zoon zo smachtend wacht.

Onze minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, is sinds enkele dagen het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van witwassen, fraude en verduistering van belastinggelden. De politie heeft hem en zijn vrouw elf uur lang verhoord. Dat is niet voor het eerst. In 2000 was hij wegens corruptie veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Ook toen al was hij minister van Binnenlandse Zaken. Reeds in 1988 was hij met een leeftijd van 29 jaar de jongste minister in de geschiedenis van Israël.

Aryeh Deri en zijn vrouw Jaffa bij het verlaten van hun woning. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dat hij zich opnieuw schuldig maakt aan corruptie had ik niet verwacht. Want het was door zijn veroordeling in het jaar 2000 bepaald niet gemakkelijk voor hem om terug te keren naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik ben benieuwd hoe deze geschiedenis zich verder zal ontwikkelen. Er zijn hier bij ons veel te veel gevallen waarin politici in de valstrikken van de corruptie verwikkeld raken. Het schijnt voor hen heel moeilijk te zijn om zich in te houden; hun posten bieden hun te veel mogelijkheden. Dat is iets waar we hier greep op moeten krijgen.

Biometrische gegevens
Nu we het toch over het Ministerie van Binnenlandse zaken hebben, vanaf vandaag hebben we hier alleen nog maar biometrische identiteitskaarten en paspoorten. Tot gisteren konden we nog kiezen of we een oude pas of ID-kaart wilden hebben zonder dat de foto en de vingerafdrukken erin werden opgeslagen. Vanaf vandaag wordt dat niet meer gevraagd. Men kan echter vragen om de vingerafdrukken niet op te slaan, maar dan krijg je alleen een ID-kaart of pas die vijf jaar geldig is in plaats van tien jaar.

De tegenstanders van het opslaan van de biometrische gegevens vrezen dat de gegevens in verkeerde handen terecht zouden kunnen komen. Ook de politie zou toegang krijgen tot deze gegevens, en dat is precies het punt dat velen verontrust. Men vertrouwt de politieagenten niet dat zij de gegevens vertrouwelijk zullen behandelen. Want ook vroeger zouden er persoonlijke gegevens vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de bepalingen in zijn gebruikt. Ikzelf maak me daar geen zorgen over. Ik heb al bijna twee jaar geleden biometrische ID-kaarten gehaald, omdat ze veel veiliger zijn dan de oude, want die kon je gemakkelijk misbruiken. Er zijn genoeg verhalen waarin iemand zijn ID-kaart had verloren en daarmee formeel ook zijn identiteit kwijt was, omdat anderen namens hem zaken afwikkelden of kredieten opnamen zonder die weer terug te betalen. Ik vind dat iemand die geen geheimen heeft, ook geen reden heeft om bang te zijn voor biometrische ID-kaarten.

Met de biometrische pas gat het bij de passencontrole veel sneller. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. De week is al weer bijna afgelopen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.