Groeten uit Israël: Shavoe'ot: oogst- en waterfeest

Tuesday, May 30, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag ben ik weer in Modi’in gebleven, want vanavond vieren we het begin van het shavoe’otfeest. We hebben deze week een extra „weekeinde” cadeau gekregen. Zoals ik u al had verteld, wordt op de shavoe’ot-feestdag niet alleen het ontvangen van de Tien Geboden op de berg Sinaï gevierd, shavoe’ot is ook een feestdag voor de oogst, het „feest van de eerstelingen”. Daarom worden er in veel kibboetsen oogstfeesten gehouden, waarvoor iedereen uitgenodigd is. De dag wordt gebruikt voor uitstapjes in de natuur. En daarvoor is het weer de komende dagen heel geschikt. Het zou vandaag niet meer zo warm worden als gisteren, toen het hier in Modi’in zo’n 35 graden was.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,09 meter onder de zeespiegel.

De kinderen hebben nu drie dagen vrij voor shavoe’ot; ze hoeven pas vrijdag weer naar school, en dan begint ook weer het volgende weekeinde. Dan zullen sommige ouders de vrijdag vast als overbrugging gebruiken. Vanwege de vakantie zijn op de scholen de dagen daarvoor al de traditionele shavoe’otfeesten gevierd. Om u dat een beetje te laten meeproeven, heb ik de volgende video voor u gevonden. Hij toont de viering op de Kibboets Galuyot-school in Petach Tikva:

Op Shavoe’ot is er nog iets dat de kinderen heel graag doen, want het feest wordt ook als het waterfeest beschouwd. Zo zal men ook vandaag weer veel kinderen buiten zien die met voor een deel zeer geavanceerde waterpistolen een 'wateroorlog' houden. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Deze waterpistolen, als je ze nog zo mag noemen, zijn al echte high-tech-apparaten. Het weer is geschikt, veel plezier.

Ik heb vandaag geen serieuze politieke onderwerpen aangesneden. Die zijn er natuurlijk ook, maar vandaag zijn we in een feeststemming. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.