Groeten uit Israël: Hoe houd ik mijn kinderen bezig...

Monday, May 29, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Onderweg naar de redactie was het me al duidelijk dat we vandaag een heel warme dag zouden krijgen. Het wordt heet. Bij ons thuis in Modi’in zou de thermometer tot 35 graden oplopen, hier in Jeruzalem wordt het niet echt zo warm, ‘slechts’ 31 graden wordt rond de middag verwacht. Maar vanaf morgen zullen de temperaturen dan weer dalen. Op het shavoe'otfeest, dat morgenavond begint, zou het weer heel aangenaam worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Het wordt erg warm, sharav (hete woestijnwind) in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,085 meter onder de zeespiegel.

Zoals u ziet, zijn de temperaturen in het oosten van het land bijzonder hoog, ze bereiken bijna de 40 graden. Aan de kust is het vanwege de zee altijd iets koeler, maar de luchtvochtigheid is duidelijk hoger, zodat de zogenaamde ‘gevoels­temperatuur’ duidelijk hoger is. En het waterpeil van het Meer van Galilea gaat nu helaas weer naar beneden, het is zomer.

Morgenavond begint het Shavoe'otfeest of Wekenfeest; de werkweek is dus heel kort. Het weekeinde ligt nog maar net achter ons, en er begint alweer een nieuw ‘weekeinde.’ Daarna nog een werkdag op donderdag, en dan weer weekeinde. Je zou er bijna aan kunnen wennen.
Het is alweer bijna juni. De zomervakanties staan staan vlak voor de deur. Op de school van mijn kinderen gebeurt, afgezien van de laatste examens, niet veel meer. Onze dochter heeft nog wat eindexamenvakken voor de boeg, en over drie weken eindigt haar twaalf jaar lange schooltijd. Dan heeft ze een maand helemaal vakantie, en dan begint een nieuwe levensfase, haar militaire diensttijd. We zijn allemaal al heel zenuwachtig. Mijn zoon zou de zomervakantie graag nu al beginnen, want op school gebeurt niet meer zoveel.

Nu moeten de dagen van deze eindeloos lange zomervakantie worden gepland, zodat het niet saai wordt. Bij ons is dat niet meer zo’n groot probleem, maar voor gezinnen met kinderen is de tijd van de zomervakantie geen gemakkelijke tijd. Niet iedereen kan zich vliegreizen naar het buitenland of een hotelverblijf in Eilat veroorloven. De kinderen zijn thuis en moeten bezig gehouden worden. En als beide ouders werken, zoals meestal het geval is, wordt het extra moeilijk.

Voor werkende ouders bestaan de קַיטָנוֹת kaytanot, zomerkampen. Dat zijn zo ongeveer drie weken durende activiteiten voor kinderen, van ’s ochtends tot de middag. Daardoor kunnen beide ouders hun beroep uitoefenen, want wij ouders hebben geen twee maanden vakantie. Deze zomeractiviteiten worden vaak in scholen en kleuterscholen gehouden. Sinds kort worden ze zelfs gedeeltelijk door de staat gefinancierd. Voor sommige leeftijdsgroepen zijn er zelfs activiteiten waarvoor de ouders helemaal niet meer hoeven te betalen. Men wil dit programma later naar meer leeftijdsgroepen uitbreiden, maar dat is zoals altijd een budgettair probleem, dus dat zal nog wel even duren. In het kader van deze kaytanot gaan de kinderen de ene keer naar het zwembad, een ander keer naar een pretpark, er zijn cursussen, voetbaltrainingskampen, judo en nog veel andere sporten. Anderen houden een workshop in een museum, en nog veel meer. Deze kaytanot houden de kinderen ’s zomers drie weken bezig, en dan zijn de ouders weer aan de beurt.

Video: Reclame voor een zomerkamp voor kinderen in Afula en Nazareth-Illit in het noorden. 'De ouders rusten uit, de kinderen zijn blij,' luidt het motto.

En nu terug van de zomer naar de realiteit. Het is nog niet zover. Op de redactie werken we alweer hard aan de volgende uitgave van ons blad. Want al gauw moet het julinummer naar de drukker worden gestuurd – zo snel gaat de tijd. Ik wens u een prettige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.