Groeten uit Israël: Taxichauffeurs blokkeerden luchthaven

zondag 28 mei 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was het prettig koel toen ik te voet naar ons redactiegebouw liep. Gisteren was het veel warmer, in Modi’in was het rond 33 graden, zodat we pas tegen de avond even in de tuin hebben gezeten. Morgen zou het dan alweer erg warm worden, zodat het dinsdag, de avond van het Shavoe'otfeest, weer wat kan afkoelen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 213,055 meter onder de zeespiegel.

Vrijdag sloeg de terreur weer toe, ditmaal was Egypte aan de beurt. De terroristen van de Islamitische Staat schoten 29 christenen dood, waarvan de meesten kinderen en jongelui. De terroristen hadden zich voorgedaan als Egyptische militairen die de bussen wilden controleren, en begonnen toen op de passagiers te schieten. Vreselijk.
Pas enkele dagen geleden kwamen bij een zelfmoordaanslag in Manchester 22 mensen om het leven. De stad Tel Aviv reageerde, zoals wel vaker na terreuraanslagen, door het stadhuis in de kleuren van de Egyptische vlag te belichten, als teken van solidariteit met Egypte en met de slachtoffers van de aanslag.

Sinds december 2016 zijn in Egypte 89 koptische christenen bij terreuraanslagen vermoord. En ongelooflijk aantal. De wereld zou eindelijk eens wakker moeten worden en inzien waar de werkelijke problemen zitten. En dan heb ik het nog niet eens over Syrië gehad. Hoe lang moet dat nog doorgaan met die terreur in de wereld?

In Israël hebben de taxichauffeurs donderdag de luchthaven Ben Goerion door een staking platgelegd. Tot nog toe mocht maar één bedrijf het taxivervoer op de luchthaven verzorgen. Maar dat vervalt morgen. Het Ministerie van Verkeer wilde de prijzen van taxiritten van de luchthaven omlaag hebben en had taxibedrijven uitgenodigd om aan een inschrijving deel te nemen. De prijzen voor een taxirit vanaf de luchthaven zouden vanaf morgen 31% lager zijn. Bij de inschrijving deed ook taxibedrijf Gett mee, wiens taxi’s via een app kunnen worden besteld en ook betaald.
De eigenaar van taxibedrijf Hadar, die tot nog toe als enige verantwoordelijk was voor het taxibedrijf op de luchthaven en die ook aan de inschrijving meedeed, stemde in met de prijsverlaging, hoewel het stemresultaat heel krap was. Voor ons en de toeristen was dat goed nieuws. Maar de taxichauffeurs van het oude en al jaren actieve taxibedrijf op de luchthaven weigerden de prijzen lager te maken, omdat deze niet reëel zouden zijn. Als protest hadden vervolgens enkele taxichauffeurs donderdag de toegangswegen naar de luchthaven geblokkeerd en het taxiverkeer stilgelegd. De net aangekomen passagiers moesten zich behelpen met bussen en de trein.

Staking van taxichauffeurs donderdagavond

Nu heeft het oude taxibedrijf aangekondigd dat ze toch niet met de inschrijving meedoen, waardoor vanaf morgen alle taxi’s de luchthaven mogen bedienen. Eén grote warboel. Wat er nu met de geplande tariefsverlaging gebeurt, is niet duidelijk. Maar nu mag iedere taxi passagiers naar en van de luchthaven rijden, de passagier beslist of de prijs hem bevalt of niet. Het kan ook zijn dat de hele situatie voor morgen nog weer verandert. Want dat alle taxi’s naar de luchthaven mogen rijden, zal wel geen enkel taxibedrijf bevallen. Afwachten. Ik ga dan nog liever met de trein.

Nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.