Jeruzalem gaat uitbreiden

Friday, May 26, 2017 |  Redactie Israel Today
In Jeruzalem ziet men reikhalzend uit naar de nieuwe uitbreiding van het oostelijke stadsdeel. De afgelopen jaren hebben de Verenigde Staten alle Israëlische bouwplannen in Oost-Jeruzalem geblokkeerd. De huizenprijzen zijn daardoor enorm gestegen. Na de machtswisseling in Washington heeft Israël nu eindelijk groen licht gekregen voor bouwprojecten.

Voor het eerst sinds de hereniging van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967, zal de officiële grens van de bebouwde kom worden verlegd. De stad heeft nu een oppervlakte van 12.500 hectare.
Op de berghellingen tussen Arnona en kibboets Ramat Rachel zullen 2500 nieuwe woningen worden gebouwd op een oppervlakte van 25 hectare. De bouwgrond aan de zuidoostelijke kant van Jeruzalem is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken overgedragen aan het stadsbestuur van Jeruzalem.

Burgemeester Nir Barkat is blij met het cadeau voor het 50-jarige jubileum van de stad. ‘De stad kan nu eindelijk uitbreiden. Wij willen dat ook jonge gezinnen in Jeruzalem kunnen blijven wonen, waardoor de hoofdstad van ons land versterkt zal worden.’

De afgelopen jaren heeft Israel Today in verschillende artikelen gewezen op de bizarre situatie dat niet de Israëlische regering, maar de Amerikaanse regering in Washington beslist of er in Jeruzalem gebouwd mag worden.
Ook al benadrukt premier Benjamin Netanyahu iedere keer weer dat Jeruzalem de eeuwige, ondeelbare hoofdstad van Israël zal blijven, en dat er gebouwd mocht worden, in werkelijkheid was dat niet het geval. Achter de schermen werden de bouwplannen in het oostelijke stadsdeel om politieke redenen tegengehouden door Netanyahu. De premier wilde Barack Obama niet tegen de haren in strijken.

Ook al heeft het Witte Huis geen officiële verklaring afgegeven over de aanstaande bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem, het stadsbestuur weet dat de nieuwe regering van de Verenigde Staten geen bezwaar zal maken tegen nieuwbouw in Jeruzalem.
Veel inwoners van de stad vinden de huidige stand van zaken absurd. Het is te gek voor woorden dat Jeruzalem voor elk bouwplan Washington om toestemming moet vragen, en dat alleen om de Palestijnen tevreden te houden.

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.