Groeten uit Israël: Filerijden in Jeruzalem

vrijdag 26 mei 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

Ik mis Donald Trump. Echt waar. Ik bedoel, ik mis niet zozeer hem als wel de lege straten in Jeruzalem, die zijn bezoek aan onze stad veroorzaakte. De dagen dat hij hier was, had ik helemaal geen problemen in het verkeer, en ook na mijn werk was ik snel thuis. De straten waren gewoon leeg, want iedereen vreesde voor een verkeerschaos, maar die was er helemaal niet. Gistermiddag was het dan helaas zover. Ik had bijna twee uur nodig om van de parkeergarage in Jeruzalem naar Modi’in te komen, hoewel snelweg 1 in mijn richting volledig vrij was. Het probleem zat in de stad, voor de uitrit.

Ik had een half uur nodig om uit de parkeergarage te komen. (Anderen, die op de diepste etages stonden, moesten nog veel langer wachten.) Vervolgens stond ik nog bijna een uur op de weg tussen het congrescentrum en het centrale busstation. Gelukkig had ik tevoren nog broodjes gekocht, dus ik heb het me in de auto comfortabel gemaakt. Voor mij was het de eerste keer dat ik in Jeruzalem bijna een uur op straat vast stond.

Veel geduld werd er gisteren op de terugweg van me gevraagd. Ook het navigatieprogramma kon daarbij niet helpen.

Wat was er aan de hand? In de eerste plaats was er een verkeersongeval, die het verkeer hinderde. Bovendien vond gisteren in het Teddystadion de voetbal-bekerfinale plaats tussen Maccabi Tel Aviv en Bnei Jehoeda Tel Aviv. Duizenden fans van beide clubs uit Tel Aviv kwamen daarvoor naar Jeruzalem en verstopten de wegen. Toen ik dan eindelijk snelweg 1 bereikte, ging het ineens heel snel, de weg was leeg. Vanaf de andere rijbaan kreeg ik jaloerse blikken van de automobilisten die in de file stonden. Zij wisten niet dat ik ook net een uur nodig had om de stad uit te komen. Het was mooi om dan eindelijk thuis te komen. Over de bekerfinale leest u een ander bericht op onze website.

En nu kan het weekeinde beginnen. Het weer schijnt daarvoor heel mooi te worden. Maar zo is het bijna altijd rond deze tijd. Zonnig en warm, dan weer ietsje warmer, en daarna weer ietsje koeler.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat op 213,055 meter onder de zeespiegel.

Nu wordt het weer tijd om het werk voor het julinummer van ons blad Israel Today op te pakken, want veel tijd hebben we daar niet meer voor. De geplande aanleverdatum voor de drukker komt weer in zicht. Maar nu eerst weekeinde en shabbat; zondag gaan we dan weer op volle kracht aan de slag.

Ik wens u een prachtig en zonnig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.