Opinie: Niet alle Israëli's waren blij met Trump

Thursday, May 25, 2017 |  Ariel Rudolph
Terwijl president Trump maandagavond met premier Benjamin Netanyahu sprak, na zijn privé-bezoeken aan de Heilig Grafkerk en de Westelijke Muur, vond voor de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv een protestdemonstratie plaats.

De demonstranten waren een mix van verschillende groepen, van milieu- vrienden met kritiek op Trumps anti-groene politiek, tot personen die niet willen dat Trump de financiering van abortuscentra (Planned Parenthood) beperkt. Eén van de groepen was een Joods/Arabische groep, die 'Trump ga naar huis' scandeerde en geen inmenging van Amerika in de chaos van het Midden-Oosten wilde.

President Trump toonde zijn diplomatieke vaardigheden, doordat hij de Heilige Grafkerk en de Westelijke Muur bezocht en daardoor aangaf dat deze twee plaatsen tot Israël behoren, maar zonder dit uitdrukkelijk te zeggen.
Deze stille diplomatie spreekt in feite boekdelen door voorzichtig tussen de kwesties door te laveren, zonder je aan een bepaald standpunt te binden of radicale uitspraken te doen over de soevereiniteit van enige partij.

President Trump heeft verklaard dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, na het debacle van de 'schreeuwwedstrijd tussen de medewerkers van Israëlische en Amerikaanse consulaten over Trumps bezoek aan de Westelijke Muur, voordat hij de VS verliet. Zijn standpunt kan gemakkelijk worden samengevat door een beetje van de besluitvorming te begrijpen binnen 'Speltheorie'. In de Speltheorie kan iemand zijn tegenstanders tot een veronderstelling brengen, onjuist of niet, op basis van stappen die je al of niet zette of informatie die je wel of niet bekend maakte.

Zijn bezoek aan de Oude Stad van Jeruzalem, evenals aan de plaatsen die heilig waren voor twee van de monotheïstische godsdiensten op de wereld, werd veranderd in een privébezoek zonder aanwezigheid van politieke leiders of vertegenwoordigers.
Hij bezocht niet de 'derde heiligste plaats' van de islam (hoewel Jeruzalem nooit in de Koran wordt genoemd), maar de heiligste plaats voor Joden, de Tempelberg.

De mening bestaat dat Trumps wapenovereenkomst met Saoedi-Arabië, ter grootte van $ 110 miljard, de trouwste bondgenoot van de Verenigde Staten heeft verzwakt. Of gaat het om een geval van 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend'? De regering-Trump en de Israëlische regering hebben gezworen dat Iran nooit kernwapens mag ontwikkelen en Saoedi-Arabië is het eens met dit standpunt. Beide landen erkennen dat de nucleaire overeenkomst van Obama de ontwikkeling van de atoombom in Iran mogelijk maakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.