Rel op Tempelplein met Joodse groep; Jordanië boos

Thursday, May 25, 2017 |  Redactie Israel Today
Door de Westelijke Muur in Jeruzalem te bezoeken heeft president Donald Trump duidelijk verklaard, dat de plaats inderdaad de heilige plaats is voor de Joden (en daarmee ook voor de christenen).

Dat was een grote afwijzing van moslim-aanspraken, dat de Tempelberg alleen heilig is voor de islam en dat de Joden er geen band mee hebben. (Let er wel op dat het Nieuwe Testament herhaaldelijk spreekt van de JOODSE Tempelberg). Volgens de overeenkomst ter handhaving van de status quo is het Joden echter niet toegestaan er te bidden.

Woensdag, een dag nadat Trump de regio had verlaten, reageerden de moslims op zijn verklaring door Joodse bezoekers op de Tempelberg aan te vallen. Een groep Joodse bezoekers aan de Tempelberg probeerde op te komen voor hun recht om daar te bidden en werden onmiddellijk en gewelddadig aangevallen door moslims. De Joden zouden hebben gebogen en enkelen zongen het Israëlische volkslied 'Hatikva'. De politie heeft 15 Joodse bezoekers gearresteerd en weggestuurd, en drie van de moslims gearresteerd.

De Jordaanse regering heeft de aanwezigheid van Joden op het terrein van de El Aqsa-moskee op de Tempelberg en hun activiteiten daar scherp veroordeeld en het incident een brutale aanval genoemd, waarbij het radicalen zou zijn toegestaan het plein voor de Al Aqsa moskee te bestormen en daarmee de gevoelens van moslims over de gehele wereld te kwetsen.

Verder stond in de Jordaanse klacht, dat de regering van Jordanië de Israëlische regering als bezettingsmacht alleen verantwoordelijk stelt voor het kwetsen van de Al-Aqsa moskee. Israël zou de kolonisten aanmoedigen om de plaats van de moskee te verontreinigen, omdat het de ophitsing van sommige Israëlische regeringsfunctionarissen niet zou stoppen, wat tenslotte tot de bestorming van het plein van de Al-Aqsa Moskee zou hebben geleid.

Een woordvoerder van de Jordaanse regering waarschuwde, dat zijn regering alle juridische en diplomatieke middelen zou gebruiken om de heilige plaatsen te beschermen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.