Groeten uit Israël: Jeruzalem in feeststemming

Thursday, May 25, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Jeruzalem keert weer terug tot het dagelijks leven, en ook wij hier op de redactie kunnen weer in een lagere versnelling gaan. De Jeruzalemdag ligt achter ons. Ons Jeruzalemnummer van Israel Today komt binnenkort aan bij de lezers; de livestream is uitgezonden. Nu begint het werk aan het julinummer. Het waren heel intensieve weken, waarin we ook veel hebben geleerd en veel ervaring hebben opgedaan voor toekomstige projecten.

Gisteren ben ik samen met onze cameraman door de straten van de stad gelopen om iets van de sfeer van de vlaggenmars te proeven. De hele stad was in feeststemming. Toen we de redactie verlieten, was de gehele King-George-straat al blauw-wit gekleurd, één grote vlaggenzee en talloze mensen, vooral jongelui, maar ook veel buitenlanders die speciaal voor de Jeruzalemdag naar Israël waren gekomen om deze samen met ons te vieren. Terwijl ik op straat onderweg was, tikte iemand me op de schouder. 'Hallo Dov,' hoorde ik een dame zeggen. Ik draaide me om en zag een groep vrouwen uit Duitsland, lezers van Israel Today, die naar Jeruzalem waren gekomen om aan de vlaggenmars mee te doen en feest te vieren in Jeruzalem. Ik was werkelijk verrast, alleen al dat 'Hallo Dov' was indrukwekkend.

Video: Gisteren in de King-George-straat

Het weer gisteren kon voor de vlaggenmars niet beter zijn. Het was heel zonnig, maar niet te warm, gewoon ideaal. En zo zou het ook de komende dagen zijn, met kleine temperatuurveranderingen, soms omhoog, dan weer omlaag.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 213,045 meter onder de zeespiegel.

Dinsdagavond begint שבועות , Shavoe'ot, het Wekenfeest oftewel Pinksteren (een naam waarin het Griekse woord voor 50 doorklinkt). Dat wordt 50 dagen na Pesach gevierd. Wij vieren dan het ontvangen van de Tien Geboden, maar Shavoe'ot is ook een dankdag voor het gewas. Voor het Shavoe'otfeest is het gebruikelijk dat religieuze Joden de hele nacht door de Torah bestuderen, wat in het Hebreeuws HaTikoen, de nachtwake, wordt genoemd. Bij zonsopgang komt men dan bijeen voor een gezamenlijk gebed en men leest het boek Ruth, dat zich in deze tijd – de oogst van gerst – afspeelt.

Tijdens de Shavoeot-feestdag is het gebruikelijk dat men melkproducten eet en drinkt. Daarom wordt deze feestdag ook wel het Witte feest genoemd. Een van de meest geliefde dingen is daarbij de kwarktaart. Er bestaat geen Shavoe'ot zonder kwarktaart, en zeker niet bij ons thuis. Zodoende zijn de supermarkten, net als elke vrijdag, daar al op ingesteld en bieden zij een grote keus aan melkproducten aan, en de kranten hebben bijlagen met zuivelrecepten, zodat ook wij, de consumenten, ons fatsoenlijk op het feest kunnen voorbereiden en alles keurig kunnen inkopen. Ik ben benieuwd wat er bij ons thuis voor een kwarktaart zal zijn.

Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.