Palestijn erkent: Christenen lijden onder de moslims

Wednesday, May 24, 2017 |  Aviel Schneider
Het aantal Palestijnse christenen daalt drastisch, en dat gebeurt niet alleen vanwege de Israëlische bezettingsmacht, maar vanwege onze IS-jihadistische cultuur die binnen de Palestijnse bevolking leeft,' zo benadrukte Nihad Abu Ghosh, een politicus in de Palestijnse Autoriteit, in zijn recente column in de Palestijnse krant Al-Hadath (17 april).

Christenen in Ramallah. (Archieffoto: Issam Rimawi/Flash90).

Als voorbeeld daarvoor noemde Abu Ghosh de islamitische predikers in de Al-Aqsa moskee, die de gelovigen oproepen om hoofdelijke belasting te eisen van Palestijnse christenen en hen op hun christelijke feestdagen niet te verwelkomen. Hij waarschuwde in zijn artikel, dat als de Palestijnse christenen verder zo door hun moslimbroeders en -zusters in het volk worden behandeld, zij nog meer uit Palestina zullen emigreren, waardoor het pluralistische beeld van het Palestijnse volk wordt geschaad.

Hoe vaak klinkt het verwijt van Palestijnse kerkleiders en Palestijnse organisaties, waaronder het Bethlehem Bible College, het theologische centrum Sabeel, het christelijke verzoeningsproject Musallah en anderen, dat alleen de Israëlische bezettingsmacht verantwoordelijk zou zijn voor het lijden van de Palestijnse christenen. Geen van deze organisaties zal ooit hun eigen Palestijnse leiders aanvallen en hen openlijk bekritiseren voor het lijden van de christelijke minderheid. Dit deed nu de woordvoerder van het Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), Nihad Abu Ghosh, vier weken geleden.

Om die reden roept Abu Ghosh, die ook directeur voor Palestijnse zaken in de diaspora is, zijn volk op de Palestijnse christenen in Palestina eindelijk in bescherming te nemen. Niet tegen de Israëlische soldaten, maar tegen hun moslimbroeders en -zusters. Abu Ghosh stelt de Palestijnse Autoriteit voor, de Palestijnse christenen met spoed bij te staan en een oplossing te vinden. Het is niet alleen de Israëlische bezettingsmacht, die verantwoordelijk is voor de emigratie van Palestijnse christenen, maar de islamitische meerderheid in de Palestijnse gebieden.

In de afgelopen 50 jaar, sinds de Israëlische verovering in 1967, is volgens Abu Ghosh het aantal christenen binnen de Palestijnse bevolking van 20 procent gedaald tot 2 procent . Wat Nihad Abu Ghosh openlijk in zijn column schrijft, horen we vaak zelf van Palestijnse christenen in het land, die daarover alleen anoniem willen praten. Palestijnse christenen die in de Palestijnse gebieden wonen, kennen de waarheid en weten dat niet de Joden hun echte vijanden zijn, maar de islam. Maar dit durven Palestijnse christenen niet openlijk toe te geven, tenzij ze al in de diaspora leven, zoals in Latijns-Amerika.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.