Niet gerechtigheid beweegt de wereld, maar macht!

Tuesday, May 23, 2017 |  Aviel Schneider
Toen het echtpaar Trump gistermiddag op de luchthaven Ben Goerion werd ontvangen door zijn Israëlische gastheren Benjamin en Sara Netanyahu, hoorde men Sara in een gesprekje met Melania zeggen, dat beide echtparen iets gemeenschappelijk zouden hebben. Beiden, Netanyahu en Trump, zijn impopulair in de media, maar daarvoor zijn ze (volgens Sara) geliefd bij de meerderheid van het volk, de familie Trump in de VS en de familie Netanyahu in Israël.

Niet alleen uit de toespraken, maar ook uit zijn lichaamstaal, was duidelijk dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volledig op Trump vertrouwt. Daarvoor bestaan een aantal redenen, waaronder het feit dat Donald Trump als eerste actieve Amerikaanse president de Joodse Klaagmuur in Jeruzalem bezocht en daarmee het Amerikaanse buitenlandse beleid met betrekking tot Oost-Jeruzalem en Israël doorbrak. Washington ziet in Oost-Jeruzalem, met inbegrip van de Oude Stad, de Joodse Tempelberg en de Westelijke Muur, als veroverde gebieden.

Tot nu toe weigerden alle eerdere Amerikaanse presidenten zoals Richard Nixon (1974), Jimmy Carter (1979), Bill Clinton (1994, '95, '96 en '98), George W. Bush (2008) en Barack Obama (2013) de Joodse Westelijke Muur te bezoeken. Samen met de rabbijn van de Westelijke Muur Shmuel Rabinowitsch heeft Donald Trump de Psalmen 121 en 122 gelezen: 'Ik hef mijn ogen op naar de bergen, vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de Here, die hemel en de aarde gemaakt heeft.'

In tegenstelling tot Trumps voorganger Barack Obama begrijpt Netanyahu dat hij deze keer een echte vriend aan zijn zijde heeft. Iedereen praat erover, dat Trump een zakenman is en daarom het Israëlisch-Palestijnse vredesproces meer als een bedrijf wil oplossen dan als een politiek-religieus conflict. Nu vraagt men zich in Israël af, of Trump daarmee werkelijk in het voordeel is ten opzichte van zijn voorgangers. Netanyahu denkt van wel en wees daarop in een van zijn toespraken, dat Israël met Trump nu echt een kans heeft om vrede te sluiten met de Palestijnse buren.

Beiden zien in de radicale islam hetzelfde gevaar en zien in het sjiitische Iran de grootste bron van terreur wereldwijd. Maar anderzijds heeft Trump een wapenleverantie met een waarde van 380 miljard dollar met de Saoedi's afgesloten, waarover men in Israël sceptisch is. Bij de keuze tussen dollars en Israël zullen de Amerikanen altijd voor het eerste kiezen, want uiteindelijk gaat het de Amerikanen eerst om hun eigen belang, en daarna om Israël. Niet gerechtigheid beweegt de wereld, maar macht en geld!

Ook wanneer er hoop is, blijft er veel twijfel. Ook wanneer een nieuwe Amerikaanse president nieuwe hoop brengt, dan is het conflict in het Midden-Oosten nog altijd hetzelfde oude conflict. De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem is een bijzaak, maar van alle Amerikaanse presidenten is Trump misschien wel de enige die hiertoe in staat is. Maar zoals het toen in 1995 de vermoorde premier Yitzchak Rabin niet paste om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, past dit vandaag onder bepaalde omstandigheden ook Benjamin Netanjahu niet. (Meer daarover in het volgende Israel Today Magazine).

Alle Amerikaanse presidenten hebben tot nu toe vanwege Jeruzalem kleerscheuren opgelopen bij de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen. Zo ziet het er ook uit voor Donald Trump, maar wie weet, misschien zal hij ons allemaal verrassen en werkelijk een politieke vredesoplossing vinden, waaraan niemand eerder heeft gedacht.

Ook wanneer Trump als een ware vriend van Israël wordt beschouwd, zo is iedereen in het land zich er van bewust, dat hij politiek incorrect en onvoorspelbaar is. Juist daarvoor zijn de meeste commentatoren, deskundigen en politici in het land bang. Men vraagt ​​zich openlijk af, op wie Trump het eerste woedend wordt, wanneer een van de partijen, de Israëli's of Palestijnen, zijn voorstellen en regels voor een akkoord afwijzen.

Bovendien wordt ook gevreesd dat Benjamin Netanyahu zich niet kan losscheuren uit Trumps te sterke omhelzing. Want het kan goed mogelijk zijn dat Netanyahu op een dag moet kiezen, of hij sluit een pijnlijke compromis over Jeruzalem ten behoeve van zijn vriendschap met Trump, of er ontstaat een breuk met zijn beste vriend in Washington. Maar het is altijd goed om de vrede een kans te geven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.