Trump en het oude Amerikaanse Jeruzalem-beleid

Monday, May 22, 2017 |  Tsvi Sadan
Het bezoek van Trump valt op de 50e verjaardag van de hereniging van Jeruzalem. Alleen een naïef persoon zou geloven dat het tijdstip van het bezoek slechts toeval is. Trump is, zoals talloze keren is gebleken, een echte bondgenoot van Israël. Zijn bezoek, een dag voor de officiële Jeruzalemdag, evenals zijn bezoek aan de Westelijke Muur, geeft duidelijk aan dat hij de status van een verenigd Jeruzalem als Israëls hoofdstad aanvaardt.

Maar zal Trump in staat zijn om verandering aan te brengen in het langdurige beleid van de Verenigde Staten, om Jeruzalem niet in het openbaar als hoofdstad van Israël te willen erkennen? Velen geloven dat de Jeruzalemse Ambassadewet van 1995 het Amerikaanse beleid op dit punt al veranderde.
Maar de wet is voorzichtig geformuleerd, en zegt dat 'Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël moet worden erkend'. 'Moet worden' is heel iets anders dan 'wordt,' en tot op heden willen de Verenigde Staten Groot Jeruzalem niet erkennen als de hoofdstad van Israël. Dit is een van de redenen waarom de Amerikaanse ambassade, ondanks de wet van 1995, nooit van Tel Aviv naar Jeruzalem is verplaatst.

Dat dit nog steeds de facto het beleid van de VS is, zou je ook kunnen afleiden uit de 'Foreign Relations Authorization Act, fiscaal jaar 2003', waarin staat dat de minister bij een 'burger van de Verenigde Staten, geboren in de stad Jeruzalem, op verzoek van de burger of de wettelijke voogd van de burger, als geboorteplaats Israël zal registreren [in plaats van Jeruzalem].' Tot op heden erkent het paspoort van een Amerikaan, geboren in Jeruzalem, niet dat hij of zij is geboren in Israël.

President Trumps bezoek aan Israël werd voorafgegaan door lekken, misinformatie en ontkenningen inzake de juridische status van Jeruzalem.
Kort voor het bezoek van Trump heeft een 'Amerikaanse functionaris' gezegd dat de Westelijke Muur niet op Israëlisch grondgebied ligt. Hoewel dit een controverse veroorzaakte, die leidde tot Trumps verwerping van deze uitspraak, is dit toch het officiële Amerikaanse beleid. In die mate dat de New York Times zo ver ging, te stellen dat de Westelijke Muur pas na 1967 een heilige plaats voor de Joden is geworden.

New York Times verslaggever Mark Lander, die deze controverse volgde, schreef op 15 mei het volgende: 'Israël claimt Jeruzalem als zijn onverdeelde hoofdstad. Israëlische troepen veroverden het gebied rond de Westelijke Muur, een heilige plaats voor Joden, in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog, en het is een duidelijk zichtbaar symbool van het betwiste karakter van Jeruzalem, dat ook de Palestijnen als hun hoofdstad claimen. De muur ligt onder de Al Aqsa-moskee, of de Tempelberg, die een van de heiligste plaatsen in de islam is.'

Deze zorgvuldige bewoording door een ervaren journalist laat geen twijfel bestaan over hoe de New York Times Jeruzalem ziet. Volgens hen claimen de Israëli's alleen dat de Oude Stad van Jeruzalem aan Israël behoort. En het is pas sinds de Israëlische troepen de Oude Stad innamen, dat deze een 'symbool van het betwiste karakter van Jeruzalem is geworden'. En het was ook pas na 1967 dat de Palestijnen Jeruzalem als hun hoofdstad begonnen te claimen.

Met andere woorden, Jeruzalem is een probleem geworden als gevolg van de Israëlische verovering van de heiligste plaats van het Jodendom, de Tempelberg. Voor die tijd – toen het de Joden niet was toegestaan de Tempelberg of de westelijke Muur te bezoeken, of enig ander deel van de Oude Stad – in de tijd dat het belangrijkste deel van Jeruzalem door Jordanië was bezet, was alles goed.

Of je het leuk vindt of niet, de New York Times weerspiegelt wel een Amerikaans beleid dat sinds 1949 niet is veranderd. Om deze reden zou het verrassend zijn wanneer president Trump dit beleid zou veranderen. Het feit dat Trump het verzoek van Netanyahu weigerde om hem te vergezellen bij de Westelijke Muur, is een teken van het onveranderde Amerikaanse beleid inzake 'bezet' Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.