Palestijn doodgeschoten bij lynchpoging op Israëli

Friday, May 19, 2017 |  Redactie Israel Today
Een Joodse Israëli uit de nederzetting Itamar in Samaria is donderdag met zijn auto in de buurt van Hawara in een demonstratie van ongeveer 200 Arabieren terecht gekomen. Toen de weg geblokkeerd werd en de situatie dreigend, heeft hij met zijn pistool geschoten, waarbij een demonstrant werd gedood.

Foto”s: Natte Istayeh/Flash90, Screenshot)

De Arabieren demonstreerden voor de hongerstakende gevangenen in de Israëlische gevangenissen. Toen de Israëli langs de demonstranten reed, werden stenen naar zijn auto gegooid. Ook naderden Arabische jongeren zijn auto en vielen hem aan.

Later naderde een Arabische ambulance en versperde hem de weg, terwijl de groep demonstranten naderbij kwam. Volgens de Israëli stapte de bestuurder van de ambulance uit en begon ook op de auto van de Israëli in te slaan. Daarop stapte deze uit en begon met zijn pistool te schieten; een 23-jarige demonstrant uit Beita bij Nabloes werd gedood, een Arabische journalist raakte gewond.

Na het incident werden de toegangswegen naar Hawara afgesloten. De Israëli, vader van acht kinderen, werd door de politie verhoord. Hij zei dat hij terugkwam van het winkelcentrum toen hij bij de demonstratie kwam. Zijn auto werd bekogeld met stenen en een menigte demonstrerende Arabieren naderde zijn auto en viel hem aan. Hij probeerde te ontkomen, maar op dat moment naderde een Arabische ambulance en blokkeerde zijn weg, zoals te zien in de opnames van een bewakingscamera.

Hij voelde zich bedreigd door de menigte, stapte vervolgens uit zijn auto en heeft zijn pistool gebruikt. De voorzitter van het district Samaria steunde de Israëli en zei dat hij aan een lynchpoging was ontsnapt.
Onderstaande video toont de auto van de Israëli na het incident in Hawara.

Later werd een van de Arabische demonstranten die deelnamen aan de lynchpoging gearresteerd, samen met de chauffeur van de ambulance. Met de ambulance waren demonstranten naar Hawara gereden, de ambulance werd in beslag genomen en de bestuurder wordt ervan beschuldigd dat hij actief heeft deelgenomen aan de poging tot lynchen. Ook een bus, waarmee demonstranten waren vervoerd, werd in beslag genomen.
Aan Israëlische kant wordt nu gevreesd voor een escalatie van de toch al gespannen situatie. Het was al de derde dag dat er rellen zijn bij de snelweg bij Hawara.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.