De Tempelberg: het hart van Jeruzalem

Friday, May 19, 2017 |  Ryan Jones
‘Israël viert dit jaar het 50-jarig jubileum van de eenwording van Jeruzalem. En dé belangrijkste historische plek van het Joodse volk in Jeruzalem is de Tempelberg,’ zegt dr. Gaby Barkay, directeur van het Tempel Mount Sifting Project. Reeds twaalf jaar onderzoeken Barkay en zijn team de enorme berg ‘bouwafval’ uit de Tempelberg, die de moslims op een vuilstortplaats hebben gegooid. Dat archeologisch onderzoek is volgens hem van groot belang.

Na de Zesdaagse Oorlog kreeg Israël voor het eerst sinds tweeduizend jaar de kans om archeologisch onderzoek te doen naar de eeuwenoude relatie van het Joodse volk met de Tempelberg. Israël gaf het beheer van de Tempelberg na de hereniging van de stad in handen van de islamitische Waqf. Maar niemand had verwacht dat bewijsstukken van Joodse geschiedenis door deze ‘bewakers van het heiligdom’ vernietigd zouden worden.
Het vertrouwen dat Israël aanvankelijk gaf, werd eind jaren negentig ernstig geschonden toen moslims met grootschalige graafwerkzaamheden begonnen om een ‘ondergrondse moskee te bouwen’. Die werkzaamheden startten vrijwel direct na de vredesonderhandelingen over de gemeenschappelijke controle over dit gebied. Terwijl de Waqf probeerde het alleenrecht over de Tempelberg te behouden, werden duizenden jaren geschiedenis van Jeruzalem in korte tijd als bouwafval gedumpt in het Kidrondal. Die tonnen bouwafval worden nu al twaalf jaar doorzocht door het Tempel Mount Sifting Project.

Maar het onderzoek wordt nu bedreigd door de gevoeligheden rond het project. Er heerst angst voor de reactie van moslims en de rest van de wereld. Barkay: ‘Het is gewoon barbaars. Zij hebben 12.000 ton grond afgegraven en dit buiten de stad in het Kidrondal gedumpt. Deze grond zit vol met bewijsmateriaal over de geschiedenis van de Tempelberg. Maar de Waqf heeft de waarde die Joden hechten aan Jeruzalem onderschat, en helemaal de waarde die wij hechten aan de Tempelberg. Misschien is een enkeling zich niet bewust van de betekenis van de Tempelberg voor de Joodse identiteit, maar als je ook maar een beetje in de bodem gaat graven, wordt duidelijk dat de Tempelberg te maken heeft met de persoonlijke geschiedenis van elke Jood.’

Vrijwilligers die het belang zien van het behoud van de geschiedenis, zeven de berg afval beetje bij beetje. Zij zien het zelfs als een grote eer dit werk te mogen doen. Barkay: ‘Deelnemers aan dit project zijn vaak diep geraakt wanneer ze in de gaten krijgen, dat zij vervullen wat de Psalmist ooit schreef: “Want uw dienaren hebben de stenen van Sion lief, de ruïnes vervullen hen met deernis.” (Psalm 102:15).

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.