Groeten uit Israël: Jeruzalem maakt zich gereed

vrijdag 19 mei 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

De foto van vandaag is van vanmorgen vroeg. Hij toont de wekelijkse boerenmarkt in Re’oet. Elke vrijdag kun je daar producten rechtstreeks van de producent kopen, wat overigens niet altijd goedkoper is. Maar deze kleine markt is hier bij ons heel geliefd.

De zon is weg! Dat dacht ik toen ik vanmorgen vroeg onze woning uit ging om mijn zoon naar school te rijden (zoals elke vrijdag, dat weet u immers al). De hemel was grijs, er waaide een lichte wind. Ik had de zomer toch al aangekondigd! Het weekeinde zou niet alleen duidelijk kouder worden, er zouden ook een paar druppels regen vallen. Ik vind het prima, het is heel lekker buiten.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. Mogelijk hier en daar een regenbuitje. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

In Eilat was gisteren een zandstorm. Die was zo zwaar dat de luchthaven van Eilat gesloten moest worden. Zand uit de Sinaï had de hemel geheel bedekt, zodat het midden op de dag bijna donker werd. Het was een prachtig natuurverschijnsel, kijk zelf maar:

In Jeruzalem wordt op volle toeren gewerkt aan de voorbereidingen voor komende week. Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump en de feestelijkheden van de Jeruzalemdag, de 50e verjaardag van de hereniging van stad, staan op het programma. Men is hard bezig Israëlische en Amerikaanse vlaggen op te hangen. In de Oude Stad oefent men voor de feestelijke ceremonie waarbij de stadsmuur met de Israëlische vlag wordt belicht.

(Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ik ben benieuwd hoe we de dagen in Jeruzalem met de wegafzettingen zullen doorstaan. Daarbij komen de voorbereidingen voor onze livestream op dinsdagavond. Ook wij moeten ons voorbereiden op de Jeruzalemdag. Ik hoop dat ik zonder grote problemen met de auto naar Jeruzalem kan rijden. Normaliter zou ik hem bij dergelijke gelegenheden thuis laten en met de bus reizen. Maar omdat we tot laat in de avond bezig zullen zijn, heb ik de auto nodig. Na woensdag kunnen we dan weer op adem komen, de drukte zal dan voorbij zijn en Jeruzalem kan het dagelijks leven weer oppakken, en dat is toch ook heel mooi. Maar begin juni komt dan al het Israëlfestival in Jeruzalem, en eind juni het Jeruzalemse Lichtjesfestival. Daarover zal ik u informeren als het zover is. U ziet het, er is in Jeruzalem altijd wat te doen. Maar toch zullen we na onze livestream een beetje rust hebben verdiend.

Nu wens ik u een prettig en vreedzaam weekeinde en een gezegende Shabbat! Het ga u goed!

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.