Groeten uit Israël: We krijgen een drukke week

Thursday, May 18, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was ik echt blij met het 'koele briesje'. Maar we moeten ons niet laten misleiden, het zou vandaag erg warm worden. Vooral in het oosten, in de bergen en in het binnenland. Dat begint bij ons in Modi’in, waar het duidelijk warmer wordt dan aan de kust. Het weekeinde zal er dan een verrassing zijn met duidelijk lagere (bijna koele) temperaturen en regen en onweer in het noorden en midden van het land. Dat hindert mij helemaal niet, integendeel.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een temperatuurstijging. Het wordt bovengemiddeld warm, sharav in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Bij ons thuis 'ruikt' men al het einde van het schooljaar, voor mijn dochter het einde van haar schooltijd. Onze kinderen moeten zich door heel wat examens heen slaan. Bij mijn dochter zijn dat de eindexamens, en mijn zoon sluit het eerste jaar van de bovenbouw af; met ingang van het volgende jaar worden zijn cijfers meegeteld voor het eindexamen. En dan de zomervakantie, die met 2½ maand een eeuwigheid duurt.

Mijn dochter kan echter maar één maand bijkomen van school, want dan moet ze in militaire dienst. Op de Ammunition Hill (Munitieheuvel, zie foto) in Jeruzalem, de beroemde plek waar precies 50 jaar geleden tijdens de Zesdaagse Oorlog een zware strijd woedde tussen Israëlische militairen en het Jordaanse leger, is nu een gedenkplaats voor de slachtoffers van die oorlog. Precies 50 jaar later zullen wij onze dochter op die plek in de hoede van het Israëlische leger geven. Een heel emotioneel moment. Iets meer dan vier jaar geleden hebben we dat al met onze zoon beleefd. Maar ik geloof niet dat ik daardoor deze keer minder emotioneel zal reageren. Bovendien gaat het nu om onze dochter, en dat is toch ergens heel wat anders. Ik hoop dat ze snel aan haar 'nieuwe' leven zal wennen en veel nieuwe vrienden zal vinden.

En nu moeten we de volgende week goed voor elkaar krijgen. Die begint met het bezoek van de Amerikaanse president Trump en daarna komt onze eerste livestream vanuit Jeruzalem naar aanleiding van Jeruzalemdag, de 50e verjaardag van de hereniging van de stad. Vanwege de intensieve voorbereidingen daarvoor, zal ik hier op de website wellicht een kleine pauze moeten houden, of wat korter schijven, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Ik weet zeker dat u daar begrip voor hebt. De tijd gaat hard, en er is nog heel veel voor te bereiden om u dan vanuit Jeruzalem live te kunnen begroeten. Dinsdag van 19.00 tot 21.00 op onze webpagina www.israelheute.com (in het Duits). Ik ben heel benieuwd.

Nu neem ik afscheid en wens u een prettige en rustige donderdag.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.