Zweden blokkeerde Israëlische twitter-accounts

Wednesday, May 17, 2017 |  Redactie Israel Today
Is het Twitter-account van het Israëlische M0inisterie van Buitenlandse Zaken racistisch of radicaal? Althans, dat dacht het Zweedse Instituut, een door de Zweedse overheid gefinancierde organisatie die tot doel heeft om begrip voor andere culturen en Zweedse activiteiten op de wereld te stimuleren.

De Israëlische ambassadeur in Zweden, Isaac Bachman (Foto: Israëlische ambassade).

Om de verspreiding van racisme en haat te verhinderen, blokkeerde het instituut 14.000 Twitter-accounts, waaronder die van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassadeur in Zweden, Isaac Bachman. De Twitter-accounts van de ambassades van Saoedi-Arabië en Iran werden overigens niet geblokkeerd.

De Israëlische ambassadeur Bachman reageerde op Twitter op het blokkeren van de Israëlische accounts: 'Nu het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade zijn geblokkeerd, is Zweden veel veiliger, zeker wanneer accounts van Iran en anderen niet werden geblokkeerd.

Kort na de publicatie van de blokkades werden ze weer opgeheven. De ambassadeur reageerde op Twitter: 'Hallo Zweden, ik ben niet meer geblokkeerd. Ik hoop dat alles goed is en dat u me nu niet zo eng vind als voordien.

In een interview met het nieuwsportaal Ynet zei de Israëlische ambassadeur: 'Ik ben er niet echt blij mee om af te moeten rekenen met dergelijke negatieve houdingen ten opzichte van Israël, maar ik denk dat we het heel goed klaarspelen en dat onze inspanningen de situatie enigszins hebben verbeterd. Ik denk dat de situatie in Zweden anders is dan in de rest van Europa. De Israëlisch-Palestijnse kwestie wordt geïsoleerd, zonder rekening te houden met de ontwikkelingen in het gebied. Willen de Zweden zo iets goeds doen voor de Palestijnen en het probleem oplossen? De reacties en acties in Zweden hebben minder met de feitelijke situatie te maken, maar meer met de realiteit in Zweden.'

De reputatie van Israël in Zweden is nog nooit zo slecht geweest als in de afgelopen jaren. Linkse politici in Zweden weigeren zelfs de Israëlische ambassadeur te ontmoeten, maar zijn anderzijds wel bereid tot een dialoog met Hamas. De Zweedse premier zei zelfs dat aanvallen met een mes tegen Israël niet als terreur moeten worden beschouwd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.