Donald Trumps reis naar Rome, Jeruzalem en Riyad

Wednesday, May 17, 2017 |  Aviel Schneider
'Tolerantie is het fundament voor vrede en om deze reden ben ik bereid een ​​historische en belangrijke boodschap met u te delen,' zei de Amerikaanse president Donald Trump een paar dagen geleden, toen hij officieel zijn reis door het Midden-Oosten aankondigde.

De Amerikaanse president Donald Trump ontving in februari van dit jaar premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis (Foto: AviOhayon/GPO).

Zijn eerste reis als President van de VS wijdt Trump aan het moeilijkste conflict. Daarvoor bezoekt Trump Rome, Jeruzalem en Riyad. In tegenstelling tot zijn voorganger, de Amerikaanse president Barack Obama, die tijdens zijn eerste Midden-Oosten reis Jeruzalem had overgeslagen en zich alleen had gericht op de islamitische wereld en hun oren, begrijpt Trump een belangrijk punt dat Obama toen had gemist. Religie is een wezenlijke factor in de Midden-Oosten politiek. Om uiteindelijk een echte vredesoplossing in het Midden-Oosten tussen Israël en de Arabische landen te bereiken, moeten alle drie de religies een rol spelen.

Het Midden-Oosten conflict is geen politiek conflict, ook wanneer de Europese landen er anders over denken, toch is een politieke oplossing voor vrede, wanneer die echt bestaat, afhankelijk van de geestelijke leiders van alle drie religies. Trumps bezoek aan de drie religieuze wereldsteden Rome, Jeruzalem en Mekka symboliseert voor de kijkers in het Midden-Oosten dat Trump de religieuze waarde van politieke beslissingen in het Midden-Oosten begrijpt. Of dit in de besloten gesprekken in Rome, Jeruzalem en Riyad werkelijk aan de orde komt, kan worden betwijfeld, maar dat is weer een andere kwestie.

Hier in Israël hoort men van vertegenwoordigers van alle drie de religies dikwijls hoe belangrijk de rol van de rabbijnen, bisschoppen en moefti's in een politieke vredesregeling is. Want wat het conflict in het Midden-Oosten bepaalt, dat is de religie. Of de Bijbel bepaalt Israëls agenda, óf de Koran bepaalt de Palestijnse agenda.

Je kunt veel van Trump zeggen, hij zou impulsief, naïef en onberekenbaar zijn, je zou niets van hem kunnen verwachten. Dat kan allemaal wel waar zijn, maar van zijn voorganger Obama werd zo veel verwacht in het Midden-Oosten, maar uiteindelijk werkte er niets. Wie weet, zal bij Trump het tegendeel gebeuren en gaat het Midden-Oosten beter functioneren?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.