Groeten uit Israël: Trumps bezoek garandeert files

woensdag 17 mei 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Zoals het weer vandaag is, zou het de hele zomer mogen blijven. ’s Ochtends frisse lucht, zonnig en niet te warm overdag. Maar we weten allemaal dat het zo niet zal blijven. Op zijn laatst in de maanden juli en augustus zal de zomer met volle kracht toeslaan. Ik herinner me nog temperaturen tot 45 graden van de afgelopen zomer vooral bij ons in Modi’in. Er is een beroemd lied van de zeer geliefde Israëlische zanger Shlomo Artzi, dat heet 'Chom juli august', of vertaald 'Hitte juli augustus'. En dat is precies wat ons ook deze zomer wel weer te wachten zal staan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemens­waardige temperatuur­verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump wordt hier in Jeruzalem al voorbereid. Vanochtend vroeg zag ik op weg naar Jeruzalem langs de rand van snelweg 1 al de Israëlische en Amerikaanse vlaggen. Het is een hoop werk om aan elke lantaarnpaal die vlaggen op te hangen. Zoiets doen ze meestal ’s nachts, dat is veiliger. In Jeruzalem zullen het twee problematische dagen worden. Talloze wegen zullen afgezet zijn. Het hele King David Hotel wordt voor het bezoek leeg gemaakt.

Of ik die dagen zonder problemen naar Jeruzalem of daarvandaan weer thuis kan komen, is niet zeker. Ik heb gehoord dat de snelweg 1 dinsdag afgesloten zal zijn. Dan wordt het interessant, want iedereen moet dan over de secundaire weg 443 rijden. Files zijn gegarandeerd. En omdat ook binnen Jeruzalem verschillende wegen voor het verkeer afgesloten zullen zijn, is een chaos eigenlijk zo goed als zeker. Ik ben benieuwd hoe ik dinsdag naar Jeruzalem kom. Die dag zullen we ’s avonds live voor u vanuit Jeruzalem uitzenden. Een ding is zeker, saai zal die dag beslist niet zijn.

(Foto: Michal Fattal/Flash90)

Behoort de Westelijke Muur bij Israël?
Vandaag werd bekend dat Donald Trump ook de Westelijke Muur (de Klaagmuur) zal bezoeken, echter zonder begeleiding door Benjamin Netanyahu. Een probleem vormden de uitingen van een medewerker van het Amerikaanse consulaat afgelopen zondag, volgens welke de Westelijke Muur niet tot Israël behoort. Daarna 'kalmeerde' de woordvoerder van de president de onrust met de woorden: 'Natuurlijk staat de Westelijke Muur in Jeruzalem.' Ook de nationale veiligheidsadviseur ontliep een duidelijk antwoord.

Of de Westelijke Muur nu wel of niet bij Israël behoort, zou een politiek probleem zijn. President Trump zou de Westelijke Muur bezoeken om de eenheid tussen de religies te bevorderen. Hmm, duidelijk toch? Niet dus. Het lijkt erop dat de Amerikanen alles doen om de Arabische wereld niet in beroering te brengen. Daarom mogen geen officiële vertegenwoordigers van Israël de president bij zijn bezoek aan de Westelijke Muur begeleiden, want daarmee zou Trump immers bevestigen dat de Westelijke Muur van de Joden is. Ze willen geen moeilijkheden.
Het lijkt hen overigens niet te hinderen wanneer Israël er bezwaar tegen maakt, want met ons kunnen kunnen ze altijd wel overweg. Ik ben echt benieuwd hoe dit hele bezoek gaat verlopen.

Gisteren was het zover: We hebben het juninummer van ons blad Israel Today Magazine naar de drukker gestuurd! Binnenkort zullen onze abonnees dit bijzondere Jeruzalem­nummer in hun brievenbus vinden. Als u, beste lezer, nog geen abonnement op ons blad hebt, kunt u hier informatie vinden over de verschillende abonnements­aanbiedingen
Of we vandaag op de redactie pizza eten?

Ik wens u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.