Groeten uit Israël: Bekende gezichten bij nieuwe omroep

dinsdag 16 mei 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

'Vandaag wordt het iets minder warm.' Ongeveer zo zei men het gisteren in het weerbericht op de tv. Want warm zal het vanaf vandaag eigenlijk altijd zijn, soms wat meer, soms wat minder. En het waterpeil van het Meer van Galilea verandert al dagen niet meer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met iets lagere temperaturen. In het binnenland aanhoudend zeer warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

De programma’s van de nieuwe Israëlische publieke omroep KAN, het nieuwe Kanaal 1, heb ik gisteravond op de televisie bekeken. Ik was blij daar veel bekende gezichten te zien, vroegere collega’s van de oude Israëlische omroep. Het was zelfs wat spannend om de geboorte van een nieuwe omroep mee te maken. Een paar dagen geleden hebben enkele van de presentatoren nog gehuild toen ze live het einde van de uitzendingen van de oude Israëlische omroep aankondigden. Gisteren glimlachten ze weer, de in de studio uitgenodigde gasten wensten hen veel succes.

Ook al is de uitzending in het Hebreeuws, toch wil ik u het eerste avondnieuws van de nieuwe Israëlische tv niet onthouden. Op 1:58 begint de opening van het programma met een terugblik op alle eerdere nieuwsberichten van de Israëlische tv, en dan gaat het over in de nieuwe nieuwsberichten van KAN met een nieuw muziekje in een nieuwe studio, die momenteel nog in Modi’in staat. Grappig, hè? Hier dus de eerste nieuwsuitzending van KAN, het 'Avondnieuws', חדשות הערב , Chadasjot HaErev:

Ik hoop dat u begrip hebt voor mijn belangstelling voor de publieke omroep in Israël. Die was 22 jaar lang een deel van mij. Het is een eigenaardig gevoel dat 'mijn' oude werkplek niet meer bestaat.

Gisteren kreeg ik op de redactie bezoek van een keurig echtpaar uit Berlijn. Ze zijn op reis door Israël, en omdat ze momenteel in Jeruzalem zijn, wilden ze graag onze redactie bezoeken en mij persoonlijk goedendag zeggen. Ik ben heel blij met dat goede contact met onze lezers. Want dat is een van mijn doelstellingen hier op mijn werk bij Israel Today. Ik zou ook graag nieuwe lezerskringen willen bereiken, zodat steeds meer mensen over Israël horen, dingen die de 'normale' media hun niet vertellen. Ik probeer hun het land Israël zo over te brengen als ik het als 'normale Israëli dagelijks beleef. En u kunt ons daarbij helpen door Israel Today in uw omgeving bekendheid te geven.

Daarvoor wordt gewerkt aan een heel bijzondere actie. Binnenkort verschijnt het speciale juninummer van Israel Today. Het is een Jeruzalemnummer, dat de redacteuren al liefkozend een 'poëzie-album van Jeruzalem' noemen. In Nijkerk, bij Christenen voor Israël – die de Nederlandse editie van Israel Today uitgeeft – wordt momenteel overlegd over een promotie-actie met dit bijzondere nummer. Zodra er meer bekend is, laten we het u weten.

En dan zou ik u nog eens willen wijzen op onze (Duitstalige) live-uitzending op 23 mei. U kunt deze van 19.00 tot 21.00 uur bekijken op onze website www.israelheute.com.

En nu moet ik me weer met ons blad bezig gaan houden, want dat moet vandaag naar de drukker, opdat het nog op tijd vóór de Jeruzalemdag aan onze abonnees kan worden verzonden. Ik wens u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.