Groeten uit Israël: Nieuwe Israëlische omroep gestart

Monday, May 15, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers, Warm, warmer, heet, meer mogelijkheden zullen er wat het weer betreft de komende zomer niet zijn. In Jeruzalem zal het vandaag niet zo heel erg heet zijn, maar toch altijd nog heel warm. Het is hier zomer!

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Lichte temperatuurdaling in het binnenland, maar nog steeds heel warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is de nieuwe Israëlische omroep met zijn werk begonnen. Om 6 uur vanochtend vroeg waren de eerste nieuwsberichten van de Israëlische omroepcorporatie KAN. 'Kan weAchshav, Reshet Bet', 'Hier en Nu, Netwerk Twee', is de slogan van de nieuwe radio. De naam 'Reshet Bet' van het nieuwskanaal van de radio is gebleven, en ook veel stemmen zijn de bekende stemmen van de oude omroep. Uitgezonden wordt er momenteel vanuit Modi’in, ja, u leest het goed, Modi’in, mijn stad. Toen ik nog bij de omroep werkte, reed ik altijd, net als nu, van Modi’in naar Jeruzalem, maar nu zou ik de omroep bij mij om de hoek hebben. Maar dit is slechts een tijdelijke oplossing, totdat de studio’s in Jeruzalem klaar zijn. Maar misschien kent u het spreekwoord: ‘Niets is zo blijvend als het tijdelijke.’ Dat zeggen we althans hier zo. Vandaag om 17.00 uur gaat ook het nieuwe eerste televisieprogramma de lucht in. Ook daar zullen tot mijn genoegen veel oude bekende gezichten te zien zijn. Het afscheid van de oude omroep was niet makkelijk en deels nogal lelijk. Maar nu is er iets nieuws geboren, ik wens mijn oude collega’s en de nieuwe omroep KAN veel succes.

Vandaag om 17.00 uur begint het. De nieuwe tv-studio van 'KAN' (Foto: Yossi Aloni/KAN)

Gisteravond werd Lag ba’Omer gevierd. Op veel plaatsen bij ons in Modi’in waren de traditionele vuren. Toen ik mijn dochter naar een vriendin reed die haar voor een Lag ba’Omerfeestje had uitgenodigd, was ik helemaal vergeten dat de straten deze avond altijd heel vol zijn. Want iedereen wil op tijd een goede plek voor zijn vuur te pakken krijgen. Ik was bijna een half uur onderweg, terwijl ik die korte afstand normaal in vijf minuten rijd. Tegen middernacht heb ik mijn kinderen weer opgehaald.

Daar de omgeving van onze woning inmiddels bebouwd is, zijn er bij ons niet zoveel plekken meer voor een vuur. En dat heeft een groot voordeel: De rooklucht is weg. We kunnen de ramen zelfs open laten. Ik heb niets tegen traditie en de vuren, maar het stoort mij niet dat ze nu wat verder van ons vandaan worden gestookt.
Vandaag hebben de kinderen vrij van school, zodat ze van de lange (of korte, net hoe je het bekijkt) nacht kunnen uitrusten Vroeger hadden ze deze vrije dag niet; de kinderen mochten slechts een uur later dan anders op school komen. Maar ik gun hen die vrije dag wel.

Gisteravond in Jeruzalem. Kinderen bij het kampvuur, vandaag kunnen ze uitslapen (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Ik wens u een prettige maandag en een goede nieuwe werkweek. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.